23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Radionica Službe traženja Crvenog krsta Republike Srpske

ZVORNIK – U organizaciji Službe traženja Crvenog krsta Republike Srpske u Zvorniku se juče održala cjelodnevna radionica pod nazivom „Obnavljanje porodičnih veza u katastrofama i hitnim situacijama sa naglaskom na migrante“.

Koordinator Službe traženja Momir Škiljević rekao je da je današnja radionica uobičajena aktivnost Službe traženja Crvenog krsta Republike Srpske koja se realizuje kao priprema za slučaj hitnih situacija i katastrofa, sa naglaskom na migrante.

– Obnavljanje porodičnih veza je specifična aktivnost u sklopu svih humanih aktivnosti Crvenog krsta. Cilj nam je da upoznamo prisutne sa uslugama Crvenog krsta na uspostavljanju porodičnih veza. Mi se nadamo da do migrantske krize kod nas neće doći, ali ako dođe moramo biti spremni da tim ljudima pružimo pomoć, njihova je i potreba i pravo da saznaju šta je sa njihovim najmilijima, da li onima u koloni koji se izgube ili ostalih kući. Ovdje je naglasak na migrante, ali ovo su pripreme i za slučaj poplava, požara i drugih hitnih situacija i katastrofa, jer naše je da se nadamo da se neće ništa tako desiti, ali i da se pripremamo – rekao je Škiljević koji je istakao da je Crveni krst u prošlogodišnjim poplavama pokazao spremnost, ali i da svaki čovjek iz svih situacija pravi nauk kako bolje odgovoriti na te situacije.

Radionicu vodi Škiljević, prisutna je i Dijanela Rajkić iz Programa obnavljanja porodičnih veza i podrške porodicama nestalih osoba Međunarodnog crvenog krsta u Sarajevu, a učestvuju predstavnici opštinskih organizacija Crvenog krsta sa regije Birač i predstavnici višenamjenskih terenskih jedinica i ekipa koji su zaduženi za poslove Službe traženja.

– Ovdje je i predstavnik zvorničke Civilne zaštite, ujedno i predsjednik zvorničkog Crvenog krsta. Tako smo uvezali sve one koji se bave ovom oblašću i oni će sutra znati da prepoznaju šta je obaveza Službe traženja CK– ocijenio je Škiljević.

Učesnike je pozdravio načelnik odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti opštine Zvornik Milan Cvijetinović koji im je poželio uspješan rad.

Škiljević je istakao da je Zvornik prvi grad u kojem je organizovana radionica, te najavio da će ista radionica biti održana u Bijeljini, Doboju, Trebinju i drugim gradovima u Republici Srpskoj.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se