15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Rad na neodređeno ostaje, kolektivni ugovori na tri godine

BANJALUKA – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je juče da je radna verzija novog zakona o radu završena te da u novom zakonu ostaje rad na određeno i neodređeno, a da će se zalagati da ostane i minuli rad, dok bi kolektivni ugovori trebalo da budu obnavljani svake tri godine.

Savanović je istakao da bi radna verzija 21. ili 22. novembra trebalo da bude predstavljena socijalnim partnerima u RS.

– Oni će sigurno imati određene primjedbe od kojih će realne i prihvatljive biti uzete u obzir, nakon čega će konačna radna verzija novog zakona o radu biti upućena u parlamentarnu proceduru – rekao je Savanović i dodao da će se zalagati da minuli rad ostane u novom zakonu o radu.

Kazao je da u novom zakonu ostaje rad na određeno i neodređeno vrijeme, dok će kolektivni ugovori, najvjerovatnije, biti obnavljani svake tri godine i da će se o njima usaglašavati poslodavci i sindikat.

– Nema ništa spektakularno u novom zakonu o radu u odnosu na postojeći što bi unosilo zabunu i nemir u javnost – rekao je Savanović.

Oštre reakcije na prijedloge stižu i iz Unije udruženja poslodavaca i iz Saveza sindikata RS. Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić kaže da ne želi da komentariše pojedinačne članove zakona, ali da je protiv formalnih promjena kojim bi se zamazale oči Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

– To je pogrešan pristup. Mi Zakon o radu moramo promijeniti zbog naše efikasnosti i uslova privređivanja, a ne zbog nekog drugog. Ako misle da usvoje zakon a da ništa ne promijene, onda je bolje da ništa ne diraju – kazao je Škrebić.

On je istakao da su FBiH, Srbija i Hrvatska ukinule minuli rad i da ne vidi zašto bi u RS bilo drugačije.

– Takođe, kolektivni ugovori treba da budu obnavljani svake, a ne svake tri godine. Rad na određeno i neodređeno treba da ostane – kazao je Škrebić.

Sekretar Saveza sindikata RS Velka Odžaković kaže da oni nisu dobili radnu verziju i da se nada da je neće ni dobiti.

– Nadam se da će nas ministar obavijestiti da su analizirali primjenu postojećeg Zakona o radu. Novi zakon o radu traže poslodavci samo zbog toga da bi srušili kolektivne ugovore – kazala je Odžakovićeva.

Ona je istakla da su u kolektivnom ugovoru sadržana ključna prava radnika – minuli rad, najniža plata, naknada za topli obrok, regres, prevoz i određena davanja u slučaju smrti ili rođenja djeteta.

– To poslodavci žele da izbrišu jer hoće da više novca ostane njima u džepu, a Vlada im ide na ruku i to prihvata – naglasila je Odžakovićeva i dodala da bi ukidanjem samo minulog rada radnici već u startu izgubili deset do 15 odsto plate.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić rekao je da novim zakonom stečena prava radnika neće biti dovedena u pitanje, dok su za poslodavce pronađena nova rješenja. Na pitanje da li bi u RS moglo doći do protesta zbog donošenja novog zakona, Đokić je kazao da ne isključuje tu mogućnost, ali da za to ne postoji pravi razlog.

– Zakon nema tendenciju da uskrati prava već da ih afirmiše i da pronađe rješenje za buduće vrijeme. Moramo da primjenjujemo evropske standarde – rekao je Đokić.

Ristić

Direktor Privredne komore RS Dragica Ristić istakla je da je za njih Zakon o radu veoma bitan jer radno zakonodavstvo mora da obezbijedi poslovnoj zajednici da bude konkurentna.

– Mi smo i do sada ukazivali na to da želimo veću mobilnost radne snage i prilikom zapošljavanja i prilikom prestanka potrebe za radom i pojednostavljenje disciplinskog postupka, odnosno tražimo povećanje odgovornosti i obaveza i na strani poslodavaca i na strani radnika – kazala je Ristićeva, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se