18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Putnici aviona umrli jezivom smrću: Unutrašnji organi rastrgani

Ruski mediji su objavili prve rezultate forenzičkih analiza tijela žrtava iz srušenog aviona iznad poluostrva Sinaja u Egiptu. Podaci pokazuju da je većina putnika stradala uslijed trganja unutrašnjih organa. Primijećene su i teške opekotine i uticaj drugih faktora.

Do sada je rutinski pregledano oko stotinu tijela nastradalih.

Prema prvim preliminarnim izvještajima avion je s radara nestao u subotu u 6.14 sati, a u 6.17 je pao. To znači da je agonija putnika trajala tek nekoliko minuta. Prema riječima istražilaca, njihova tijela su pronađena u jako lošem stanju.

Za definitivan zaključak, forenzičari će svako tijelo morati podvrgnuti seriji od 15 analiza.

Igor Albin, zamjenik gradonačelnika Sankt Peterburga rekao je da je do sada identifikovano devet žrtava, dok bi identifikacija svih 224 poginulih mogla potrajati nekoliko sedmica.

Stručnjaci za vazduhoplovstvo i terorizam smatraju da je ruski avion najvjerovatnije raznijela bomba koja je letjelicu pogodila sa zemlje ili je bila postavljena u njoj. Prema njihovoj ocjeni, taj scenario je realniji od tehničkog kvara.

Kao jedan od glavnih argumenata za to, stručnjaci navode činjenicu da posada nije uputila poziv u pomoć. Značajno je i to što se materijal kojim je bio prekriven trup aviona oljuštio prema van, što ukazuje na jaku udarnu silu iznutra.

Uz to, stručnjaci koji pretražuju mjesto pada na Sinaju, pronašli su u utorak dijelove nečega što nije dio srušenog Airbusa A321. Ali, još uvijek ne znaju o čemu se radi.

Zamjenik generalnog direktora „Metrojeta“ Andrej Averjanov otkrio je da je isti avion oštećen u nesreći 2001. godine, kada je repom zapeo za pistu tokom slijetanja. Averjanov je utvrdio da je nakon tog incidenta avion u potpunosti popravljen, te da su motori nekoliko dana uoči kobnog leta prošli kroz rutinsku kontrolu.

Takođe, aviokompanija je u ponedjeljak kazala da su oni isključili tehnički kvar, ali i ljudski faktor kao uzrok pada. Naime, navode kako ne postoji ‘akcija’ unutar aviona koja bi mogla uzrokovati da se avion prepolovi u zraku.

Prema riječima neimenovanog ruskog stručnjaka za vazduhoplovstvo, nije isključeno ni da je do raspada aviona dovela manja bomba, koja je napravila rupu veličine lubenice. Takva rupa bi bila dovoljna da poremeti pritisak u avionu i dovede do katastrofe, javlja 24sata.hr.

[mom_video type=“youtube“ id=“-sZVqrAdxMA“]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se