15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Prijedor: Kćerku silovao pod prijetnjom smrću

BANJALUKA – Rajko D. (57) iz Prijedora pravosnažno je osuđen na 13 godina zatvora u Vrhovnom sud RS zbog polnog nasilja i silovanja svoje kćerke.

Ovom kaznom potvrđena je prvostepena presuda Okružnog suda u Banjaluci, piše Glas Srpske.

Sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović objasnila je da je vijeće potvrdilo prvostepenu presudu nakon što je odbilo kao neosnovane žalbe odbrane.

Suđenje Rajku D. je zbog zaštite žrtve bilo zatvoreno za javnost, a iz istog razloga nisu bili dostupni ni detalji ovog slučaja. U presudi se navodi da je Rajko D. počinio silovanje, obljubu nad nemoćnim licem i polno nasilje nad maloljetnom osobom. Ova djela je činio od 2004. do novembra 2014. godine.

Njega je Okružno tužilaštvo sumnjičilo da je polno nasilje počinio nad dvije kćerke, ali je optužnica izmijenjena tokom suđenja 22. juna ove godine. Tim izmjenama on je optužen da je počinio silovanje i polno nasilje nad starijom kćerkom.

Prema nezvaničnim informacijama, Rajko D. je kćerku počeo da zlostavlja u vrijeme dok je još bila maloljetna. Prijetio joj je da nikome o tome ne smije bilo šta da kaže, jer će je u suprotnom ubiti. On je navodno vrijeđao i mlađu kćerku. Izvor blizak istrazi je ranije rekao da su istražioci za ovaj slučaj saznali zahvaljujući prijateljici zlostavljane djevojke, koja je putem društvenih mreža progovorila o onome šta se dešava u toj porodici. Nakon toga osumnjičeni otac je uhapšen 18. novembra prošle godine, a dan kasnije mu je određen pritvor u kojem se i sada nalazi.

Nedavno se sličan slučaj, koji nije još dobio sudski epilog, dogodio na području Dervente. Policija iz ovog grada je 4. novembra uhapsila Z. Đ. iz Lupljanice kod Dervente zbog sumnje da je u protekloj godini više puta silovao svoju petnaestogodišnju kćerku.

Nažalost, ova dva slučaja nisu jedini primjeri porodičnog nasilja nad djecom.

Tokom 2013. godine javnost je šokirao slučaj iz Banjaluke kada je policija uhapsila D. M. zbog sumnje da je silovao osmogodišnju kćerku. Ovaj otac nasilnik osuđen je za svoje nedjelo na 15 godina zatvora u banjalučkom Okružnom sudu. Bio je osuđen na 19 godina, ali je Vrhovni sud RS ukinuo presudu i vratio na novo suđenje. Poslije ponovljenog suđenja prošle godine mu je izrečena blaža kazna.

Kazne

Prema Krivičnom zakonu RS, za krivično djelo obljuba nad nemoćnim licem može se kazniti najmanje pola godine, a najviše dugotrajnim zatvorom. Prema zakonu kazna od šest mjeseci do pet godina predviđena je za počinioca koji iskoristi duševno oboljenje ili nedovoljnu razvijenost ili drugo stanje lica nesposobnog za otpor. Zakon predviđa kaznu od tri do 15 godina ako je djelo izvršeno prema maloljetnoj osobi na svirep način ili je nastupila povreda ili trudnoća nemoćne ženske osobe. Kazna od najmanje pet pa do 20 godina zatvora može biti izrečena ako je nastupila smrt obljubljenog lica. Najteža kazna, dugotrajni zatvor može biti izrečena ako je žrtva maloljetna osoba preminula.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se