9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Poslovni dan bez stresa: 5 načina da lako prihvatimo kritiku i tuđe mišljenje na poslu

Ne podnosimo svi dobro kritiku – neki se lakše, a neki teže nose sa njom. Ipak, postoje načini da tuđe mišljenje primimo na zdrav način…

Za početak, kada vam neko daje sugestije, savjete ili vas kritikuje – nemojte ga prekidati. Sačekajte da završi, a onda probajte da odgovorite na neki od načina koje predlaže „Time“.

1. Nemojte napadati onog ko vas kritikuje.

Ako odmah zauzimate napadački stav prema nekom ko vas procjenjuje, to nije dobro. Probajte da ugušite poriv da napadate, i umjesto toga udahnite duboko, i postavite neka produktivna pitanja kao što su: „Cijenim što ste mi skrenuli pažnju. Da li možete da mi ukažete na neke konkretne situacije gdje sam pokazao lošu komunikaciju?

CV, motivaciono pismo i intervju: greške koje kandidati za posao najčešće prave…

Kako samo mogao drugačije da odreagujem? Kako da to bude bolje sledeći put?“ Ovakva otvorena pitanja prikazaće vas kao spremne za saradnju, fleksibilne i otvorenog uma. Čak iako se ne slažete sa onima koji vam kritiku upućuju, pokazaćete zrelo i racionalno ponašanje.

2. Nemojte reći „Znam“ kao odgovor na kritiku.

Očigledno da ne znate. Kad to izgovorite, rizikujete da se odmah branite. Umjesto toga, recite: „Shvatam“. Zvuči bolje, a i tako će druga strana biti zadovoljnija.

3. Nemojte odmah biti paranoični.

Kada vas neko kritikuje, skoro da je normalno da osjećate da su u tom trenutku svi protiv vas. Vjerovatno mislite da kritičari smatraju da ste ili emotivno ili profesionalno nekompetentni.

U stvarnosti, oni vas kritikuju jer vas žele uz sebe i žele da se popravite. Ova činjenica ne važi samo u profesionalnom svijetu, već i u privatnom. Umjesto da budete obeshrabreni i ljuti, cijenite to što vam kolega ili prijatelj kaže, što se osjeća prijatno da iznese neke stvari, i ima povjerenja da ćete to saslušati i da ih nećete osuđivati. Sve je u ljubavi, ali i u tome da iskoristite te kritike na pravi način.

4. Ne izvinjavajte se.

Nemojte reći da vam je žao, osim kad situacija baš iziskuje izvinjenje. „Izvinjavam se“ često zvuči kao da imate manjak samopouzdanja i da ste neodlučni. Umjesto toga recite „Naravno, promjeniću to.“ Obećanje je proaktivno i zvučite učtivo.

5. Nemojte biti strogi prema sebi.

Kriticizam je dio našeg života – sigurno ćete u nekom trenutku od nekoga dobiti mišljenje koje vam se možda neće dopasti – bilo na poslu ili u životu. Niko nije savršen. Ako neko želi da se promenite, on na neki način „investira“ u vas, i to zato što mu na određeni način značite. Iako je ponekad teško, imajte na umu koliko vrijedite i probajte da filtrirate tuđa mišljenja, piše Bizlife.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se