9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Poreznici pišu kazne za bijeg od obaveza

BANJALUKA – Poreska uprava RS sankcionisaće subjekte koji nisu prijavili obaveze za učešće u prvoj multilateralnoj kompenzaciji, a zakonom predviđene kazne su od 100 do 10.000 KM.

U prvoj obaveznoj i dvije dodatne multilateralne kompenzacije koje su proteklih dana sprovedene u Srpskoj prebijeno je više od 170 miliona KM duga, a taj iznos bi bio veći da su svi subjekti prijavili svoje obaveze. U prvoj obaveznoj multilateralnoj kompenzaciji prebijeno je 132 miliona duga, u prvoj dodatnoj 19,8 miliona, dok je prema preliminarnim rezultatima u drugoj dodatnoj kompenzaciji sprovedenoj u petak prebijeno oko 20 miliona KM. Obaveze za učešće u prvoj obaveznoj kompenzaciji prijavilo je 6.229 učesnika, piše Glas Srpske.

Zakonom o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije je regulisano da kontrolu prijavljivanja obaveza učesnika kompenzacije vrši Poreska uprava. Pomoćnik direktora za upravljanje naplatom poreza u Poreskoj upravi RS Velimir Kukobat rekao je „Glasu Srpske“ da su u toku prijavljivanja obaveza nastojali da opomenu sve obveznike koji nisu prijavili značajnije iznose.

– Nakon što budu potvrđeni preliminarni rezultati druge dodatne kompenzacije, imaćemo podatke koje su firme prijavile obaveze, a koje nisu i onda ćemo preduzeti mjere koje su propisane zakonom, odnosno kažnjavaćemo subjekte koji nisu prijavili sve obaveze – kazao je Kukobat.

On je istakao da zbog obima posla neće moći odmah da sankcionišu sve, ali da će prioritet biti veći dužnici.

– To će ujedno biti i opomena ostalim subjektima pred iduću kompenzaciju jer nam je svima u interesu da što više duga bude izmireno – kazao je Kukobat.

Direktor Banjalučke berze, putem koje je obavljena kompenzacija, Milan Božić kaže da se veći dio kompenzovanih obaveza odnosi na javni sektor.

– Sve je prošlo bez problema, ali veliki izazov je bio registrovati sve firme u kratkom roku. Kada je u pitanju iznos prebijenog duga, u većini slučajeva je iznos koji je mogao biti prebijen zavisio od toga koliko je javni sektor prijavio duga. Neki su prijavili sve, a neki nisu – rekao je Božić, navodeći da je naredna obavezna kompenzacija u aprilu, ali da će možda i prije toga biti još jedna dobrovoljna.

Jedan od učesnika koji je prebio najviše obaveza je Fond zdravstvenog osiguranja RS. Iako, prema nezvaničnim informacijama, nije prijavio sve obaveze, kompenzovao je obaveze i potraživanja u iznosu od 33,27 miliona KM.

– Fond je u skladu sa raspoloživim sredstvima po finansijskom planu prijavio sve obaveze u sistem multilateralne kompenzacije. U sistem multilateralne kompenzacije prijavili smo obaveze u ukupnom iznosu od 35,32 miliona KM – istali su u Fondu zdravstva.

Komentarišući podatak da je prebijen uglavnom dug javnog sektora, portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je da to govori u prilog njihovim tvrdnjama da je država najveći dužnik.

Prebijeni dugovi

132,27 miliona KM – obavezna kompenzacija

19,8 miliona KM – prva dodatna kompenzacija

20 miliona KM – druga dodatna kompenzacija

871,49 miliona KM – ukupne prijavljene obaveze

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se