5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Pod oznakom »hitno«: Definisane dvije rute za kretanje izbjeglica u BiH

SARAJEVO – Federalna uprava Civilne zaštite zatražila je pod oznakom „hitno“ informaciju oko potencijalnog smještaja izbjeglica ili njihovog transporta preko teritorije Federacije BiH nakon što je Savjet ministara donio plan hitnih mjera za osiguranje dodatnih kapaciteta i upravljanja prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica, piše Večernji list.Taj dopis, koji je potpisao direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, upućen je svim opštinskim i gradskim službama Civilne zaštite, kao i kantonalnim upravama.

99c1fbd7df9a40974b74dd0bfbc7c74c

Ova je zahtjev, kako prenosi Večernji, izazvao različita tumačenja nakon čega se počelo nagađati da će se u Grudama ponovno otvoriti centar za prihvat izbjeglica što se pokazalo krivim. Zanimljivo je, kako navode, da se o ovome masovnom prikupljanju podataka za smještaj izbjeglica i migranata radi mimo znanja državnog tima koji bi trebao koordinisati sve poslove vezana uz novi rasplet događaja

Federalna uprava Civilne zaštite navodila je i konkretne nove migrantske rute koje bi mogle koristiti izbjeglice iz Sirije. Po tim navodima iz dokumenta radi se o dva pravca za koje se ne zna tko ih je odredio.

kz 2

Sjeverni i južni koridor za usmjeravanje izbjeglica

Tako direktor Solak navodi da su u pitanju Sjeverni i Južni koridor. Sjeverni koridor se po tim navodima proteže od Bijeljine – Bosanske Posavine – Republike Srpske i Unsko-sanskog kantona.

Drugi potencijalni pravac preko koga bi se usmjeravale izbjeglice, po Solaku, je Južni koridor koji bi vodio od Trebinja preko Mostara, Zapadnohercegovačkog i Hercegbosanskog kantona te južni dio Unsko-sanskog kantona, navodi Večernji.

izbjeglice sirija makedonij

Uz to je zbog tog migrantskog talas FUCZ pozvao sve opštinske i gradske službe Civilne zaštite, kao i kantonalne uprave Civilne zaštite da izvrše pregled svojih planova evakuacije i planova zbrinjavanja.

Zbog moguće novonastale situacije Federalna uprava Civilne zaštite prikuplja podatke o lokacijama na otvorenom prostoru gdje bi se mogao uspostaviti privatni kamp za zbrinjavanje izbjeglica, zatim lokacije kolektivnih centara u FBiH po opštinama i gradovima s procjenom broja kreveta u dvoranama ili postojećim kolektivnim centrima.

kz

Traženi su i podaci oko postojećih kapaciteta za osiguranje odgovarajućeg broja šatora ili kontejnera za smještaj izbjeglica i migranata, kao i poljskih kreveta, kompleta posteljine, pokretnih mobilnih čvorova te cisterni za vodu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se