20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Počinilac najveće pljačke u istoriji SAD Vinsent Asaro na slobodi

NJUJORK – Osamdesetogodišnji mafijaš Vinsent Asaro, optužen za ubistva, reketiranje, iznude i saučesništvo u istorijskoj krađi o kojoj je Martin Skorseze snimio film „Dobri momci“, oslobođen je u sudu u Njujorku.

Vinsent Asaro jedan je od najstarijih „uličnih šefova“ (street boss) mafijaške porodice Bonano, koja je dio klana pet najjačih njujorških porodica, tijesno povezanih sa „Koza nostrom“. Porota je, nakon izlaganja advokata, odlučila da Asara oslobodi po svih pet tačaka optužnice.

Vinsent Asaro bio je optužen za učestvovanje u pljački 11. decembra 1978. godine na aerodromu „Dž.F. Kenedi“, kada su naoružani i maskirani pljačkaši onesposobili desetak članova obezbjeđenja i iz skladišta „Lufthanze“ odnijeli pet miliona dolara u gotovini i milion u nakitu.

U današnjoj vrijednosti ukradeni plijen iznosio bi nešto više od 20 miliona američkih dolara. Plijen koji su pljačkaši oteli stigao je svega nekoliko desetina minuta ranije, „Lufthanzinim“ letom iz Njemačke.

Tužioci su tvrdili da je Asaro zajedno sa organizatorom Džimijem Burkom čekao u kombiju parkiranom oko dva kilometra od aerodroma, dok su maskirani pljačkaši izvršavali njihov plan. To je bila najveća pljačka u istoriji SAD, a zanimljivo je da plijen nikada nije pronađen.

Proces suđenja Asaru počeo je 19. oktobra. Porotnici su počeli sa vijećanjem u ponedjeljak uveče. Mafijaškog bosa navodno je odao bratanac, zbog čega je Asaro i uhapšen u januaru 2014. godine. Prijetio mu je doživotni zatvor, a njegovo oslobađanje optužbi zbog nedostatka dokaza predstavlja težak udarac za savezne tužioce iz Bruklina, gdje je suđenje održano. Šestorica osumnjičenih nedugo poslije pljačke pronađeni su mrtvi, dok su sudski procesi protiv većine ostalih propali zbog nedostatka dokaza.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se