18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Počela konferencija povodom 20 godina Dejtona

MOSTAR – U Mostaru je počela konferencija „Konsenzus o preuređenju političkog sistema 20 godina poslije Dejtona – realnost ili zavaravanje?“, na kojoj učestvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, članovi Predsjedništva BiH i drugi zvaničnici.

Konferenciju je otvorio predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović, koji je istakao da je sada dobar trenutak da se razmotri proteklih 20 godina u BiH kako bi mogla da se planira budućnost.

„Vjerovatno ćemo danas iskazati različite stavove, ali svima mora biti jasno da BiH mora biti cjelovita, a svi narodi i građani u njoj ravnopravni“, rekao je Čović, izrazivši nadu da se BiH može reorganizovati da bude efikasna i da njen evropski put nema alternativu.

Na konferenciji će se obratiti i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić i predsjednik Glavnog savjeta Hrvatskog narodnog sabora Božo LJubić.

Konferencija će se odvijati u dva panela – prvi je o temi „Kako prilagoditi politički sistem potrebama svih građana BiH /pripadnicima konstitutivnih naroda i ostalima/?“, dok je tema drugog „Uloga i odgovornost medija u izgradnji političkog konsenzusa o spornim političkim pitanjima“.

Na prvom panelu će govoriti Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH, zatim Ivanić, koji je lider PDP-a, te Izetbegović, koji je predsjednik SDA, dok su na drugom panelisti predstavnici medija.

Konferenciju organizuje Institut za društveno-politička istraživanja iz Mostara, uz visoko pokroviteljstvo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se