12 C
Zvornik
20. април 2024.

Pentagon u dilemi – slati avione ili odustati?

VAŠINGTON, MOSKVA – Nakon razmještanja ruskog sistema „S-400“, SAD imaju dvije opcije – ili da odustanu od daljih vazdušnih udara u Siriji ili da pokušaju da šalju bombardere koji bi letjeli specijalnim avionom, opremljenim sistemom za ometanje radara.

Prema navodima američke televizijske mreže, Pentagon je zabrinut zbog razmještanja ruskih protivvazdušnih sistema „S-400“ u Siriji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručuje da će ovaj sistem sa ogromnim radijusom djelovanja štititi pilote i avione nakon što je Turska oborila ruski „Su-24“, prenosi „Si-En-En“.

Turska je već odustala od slanja svojih aviona preko granice sa Sirijom.

„S-400 trijumf“ jeste ključna komponenta ruske protivvazdušne odbrane. To je raketni sastav velikog i srednjeg dometa nove generacije.

Cijeli sistem može se dovesti u punu borbenu spremnost za svega pet do deset minuta.

„Trijumf“ obara neprijateljske avione udaljene i do 400 kilometara, dok na udaljenosti do 60 kilometara može da sruši taktičke balističke ciljeve koji lete brzinom do 4,8 kilometara u sekundi, kao i krstareće i balističke rakete.

S obzirom na radijus djelovanja „S-400“, pod kontrolom ovog sistema sada je gotovo cijeli vazdušni prostor Sirije, dio Turske, Kipar, istočno Sredozemlje i Izrael.

Protivavionski sistemi „S-400“ u Siriju su prebačeni iz Podmoskovlja, gdje ovaj sistem pokriva Moskvu na stalnom borbenom dežurstvu.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se