18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Parlament Srpske da raspiše referendum o odluci Ustavnog suda BiH

BANJALUKA – Zvaničnici iz Republike Srpske saglasili su u sinoć potpisanoj zajedničkoj izjavi da Narodna skupština Srpske donese odluku i raspiše referendum na kome bi narod odlučio da li prihvata odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju Dana Republike 9. januara.

„Republika Srpska nastaviće da slavi Dan Republike 9. januar u skladu sa Zakonom o praznicima Srpske, koji u sebi ne sadrži elemente diskriminacije, ne ugrožava nacionalni i vjerski identitet i ravnopravnost ni jednog od tri konstitutivna naroda, i u potpunosti odgovara univerzalnim vrijednostima i evropskim tekovinama“, navodi se u zajedničkom izjavi, prenosi Glas Srpske.

Izjavu su potpisali lider SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH iz Srpske Mladen Ivanić, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Mirko Šarović, predsjedavajući Doma naroda u parlamentu BiH Ognjen Tadić, te lideri SDS-a Mladen Bosić, PDP-a Branislav Borenović, DNS-a Marko Pavić, SP-a Petar Đokić i NDP-a Dragan Čavić.

Odluka Ustavnog suda BiH od 26. novembra kojom se pojedine odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske proglašavaju neusklađenim sa Ustavom BiH, kako se navodi, neprihvatljiv je politički akt čiji je cilj negacija legaliteta i legitimiteta Srpske i ustavnopravnog poretka BiH ustanovljenog Dejtonskim sporazumom i kao takva se ne može primijeniti i traži se poništavanje te odluke.

„Odluka je donesena uticajem međunarodnih sudija, što potvrđuje da Ustavni sud nije samostalan i nezavisan, te odbijamo bilo kakvo miješanje međunarodnih sudija u proces donošenja odluka suda, kao i pritiske međunarodnih predstavnika da se ovakva odluka implementira“, ističe se u izjavi.

Ovom izjavom daje se podrška Deklaraciji parlamenta Srpske od 17. aprila povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti zakona o praznicima Srpske pred Ustavnim sudom BiH.

„Odluka Ustavnog suda od 26. novembra je u funkciji revizije istorijskih događaja, usljed kojih je nastala Republika Srpska 9. januara 1992. godine, što je apsolutno neprihvatljivo“, navodi se u izjavi.

Ovim dokumentom poziva se Narodna skupština Srpske da i ubuduće odbaci sve odluke Ustavnog suda BiH, donesene preglasavanjem, koje budu zadirale u statusna pitanja Srpske.

Potpisnici izjave zahtijevaju od Parlamentarne skupštine BiH da u roku od 120 dana usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH koji bi podrazumijevao donošenje odluka sa učešćem najmanje jednog sudije iz svih konstitutivnih naroda i oba entiteta, te da po tom zakonu u Ustavnom sudu ne bude stranih sudija.

Ukoliko se u roku od četiri mjeseca ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH, političke partije će, kako se navodi, u tom roku donijeti odluku da li će učestvovati u daljem radu zajedničkih institucija BiH i o tome potpisati zajedničku izjavu.

„Saglasni smo da se pripremi analiza svih odluka Ustavnog suda BiH od 2001. godine, te Narodna skupština Republike Srpske donese svoje zaključke o tome, posebno o onima koje su donesene preglasavanjem tri strane sudije i dva Bošnjaka nad ostalim sudijama“, navodi se u izjavi.

U zajedničkoj izjavi pozivaju se i ostale političke partije, udruženja, organizacije, institucije i građani da potpisima podrže ove izjave.

Dodik; Zajedničkom izjavom odbačena odluka Ustavnog suda BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je večeras na sastanku sa zvaničnicima iz Srpske potpisana zajednička izjava da se odbacuje kao neprimjenjiva odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti pojedinih odredbi Zakona o praznicima Republike Srpske i da se ostaje pri Deklaraciji koju je usvojila Narodna skupština Srpske.

„Cijenimo da je ova odluka donesena uz intervencizam međunarodnih predstavnika i da postoji potreba da se u što skorijem roku, a najkasnije za 120 dana, razmotri i usvoji, što zahtijevamo od Parlamentarne skupštine BiH, zakon o Ustavnom sudu“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Prema njegovim riječima, u tom zakonu će se predvidjeti da u većini za donošenje odluke bude predstavnik konstitutivnog naroda i predstavnik entiteta, a da se izbace iz sastava Ustavnog suda BiH strane sudije.

Ukoliko ovo ne bude urađeno, nakon tog roka od 120 dana političke partije će zauzeti svoje stavove o učešću u radu zajedničkih institucija i o tome donijeti i potpisati novu zajedničku izjavu.

„Dogovorili smo da se u narednom periodu, na osnovu odluke Narodne skupštine Srpske, organizuje referendum koji bi se odnosio na pitanje da li narod u Republici Srpkoj podržava ovakvu odluku Ustavnog suda i da li podržava da 9. januar ostane praznik Srpske“, naveo je Dodik.

Dodik je istakao da je rasprava bila konstruktivna i izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da su se okupili da u ovako komplikovanim političkim uslovima dođu do zajedničke izjave, u kojoj su pozvali i ostale političke patrije, institucije, organe, pa i pojedince da potpišu tu izjavu kao dio generalnog odnosa prema odluci Ustavnog suda.

„Izražavajući na ovaj način potpuno jedinstvo u Republici Srpskoj i predstavnika političkih partija i nosilaca funkcija u Srpskoj i na nivou BiH, mi smo pokazali sposobnost i svijest da na ozbiljne izazove odgovorimo veoma ozbiljno i jedinstveno“, istakao je Dodik i izrazio zadovoljstvo što je postignuto to jedinstvo.

Dodik je poručio da će biti napravljen operativni plan provođenja ovih stavova.

„Republika Srpska će veoma brzo, u roku od nekoliko sedmica, predložiti novi zakon o Ustavnom sudu BiH u kojem će biti eliminisane sve mogućnosti da se, na neki način, zamjenski djeluje na OHR koji je do sada nametao odluke, a sada imamo Ustavni sud koji, upravo većinama koje su do sada manifestovane, a to je tri stranca i dva Bošnjaka, intervenišu u politički sistem, politički život i institucije u BiH“, rekao je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da će večeras potpisana izjava biti provedena.

Sastanku u Palati Republike prisustvovali su premijer Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović, član Kolegijuma Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić, član Kolegijuma Doma naroda parlamenta BiH Ognjen Tadić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Inicijativi predsjednika Srpske odazvali su se potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović, predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić, predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović i predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić.

Ustavni sud BiH utvrdio je u četvrtak, 26. novembra, da je član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština Srpske u roku od šest mjeseci taj zakon mora da usaglasi sa Ustavom BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ranije Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj republički praznik proglasio neustavnim.

Bosić: Zakonom definisati ingerencije Ustavnog suda BiH

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić izjavio je večeras da će biti predloženo donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH kojim bi se definisale ingerencije tog suda „da ne bi bio politički faktor, nego da bi radio ono što mu pripada“.

Bosić je istakao da je Ustavni sud BiH odavno uzeo ingerencije koje mu ne pripadaju i da se „od onoga ko tumači i štiti ustavni poredak, pretvorio u nekoga ko prekraja zakone, ustave i odlukama transformiše ustavnu strukturu BiH“.

„Usagalašenom izjavom zvaničnici iz Republike Srpske izražavaju političko protivljenje ovim procesima, kojima se preuzima uloga koju je nekada imao OHR u donošenju odluka“, rekao je Bosić novinarima u Banjaluci nakon sastanka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i zvaničnika iz Srpske.

On je naveo da su zvaničnici iz Srpske dogovorili niz mjera i da podržavaju Deklaraciju Narodne skupštine Republike Srpske kojom je upozoreno da neće biti prihvaćeno ukidanje Dana Republike.

„Vidjećemo kako će se odvijati ova situcija, ali, ukoliko je budu u Federaciji BiH željeli stabilizovati, moraju prihvatiti da je ovo problem preko koga ne možemo preći. Ponudićemo im dogovor koji bi bio u interesu svih, odnosno promijenjen ovakav način zloupotrebe Ustavnog suda BiH“, istakao je Bosić, koji je i član Kolegijuma Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Pavić: Neodrživa odluka Ustavnog suda BiH

Lider DNS-a Marko Pavić izjavio je večeras da je neodrživa odluka Ustavnog suda BiH da je neustavan član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. januaru kao Danu Republike.

Pavić je ocijenio da je donošenje ove odluke produkt mišljenja stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, čiji je mandat istekao prije 10 godina.

„Oni žele da mijenjaju ustavni položaj Republike Srpske, što je nedopustivo. To ne radi nijedan ustavni sud“, rekao je novinarima Pavić nakon sastanka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i zvaničnika iz Srpske u Banjaluci.

On smatra da je večeras zaživjela nova praksa u političkom životu Republike Srpske.

„Posebno mi je drago što je ovakva praksa zaživjela na temama od interesa za Republiku Srpsku, a ona podrazumijeva dogovor svih političkiu subjekata o bitnim pitanjima za funkcionisanje Srpske i BiH“, naveo je Pavić.

Đokić: Sastanak kod predsjednika važan za budućnost Srpske

Predsjednik Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić izrazio je zadovoljstvo zbog večerašnjeg sastanka kod predsjednika Republike Srpske, ističući da je to dobar metod rada u složenim i važnim pitanjima za Republiku Srpsku.

„Odluka Ustavnog suda BiH nas dovodi u situaciju da moramo zahtijevati potpuno drugačije mjere i aktivnosti u narednom periodu kako bi se spriječilo da se u budućnosti donose slične odluke“, rekao je Đokić novinarima u Banjaluci nakon sastanka kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kojem su prisustvovali politički zvaničnici iz Republike Srpske.

Đokić je naglasio da je na sastanku konstatovano da je odluka Ustavnog suda BiH bitno narušila stabilnost i političke odnose u BiH.

Očigledno je da se Ustavni sud BiH već duže vrijeme bavi onim što nije u njegovoj nadležnosti, a to je da bude političko tijelo koje će modelirati ustavne i ukupne političke odnose u BiH, istakao je Đokić.

On je naglasio da je takvo ponašanje Ustavnog suda na večerašnjem sastanku osuđeno, te zatraženo da se promijeni način rada, strane sudije isključe iz rada suda, a odluke zasnivaju na odlukama legitimnih političkih tijela BiH i to onih koji imaju pravo da biraju sudije Ustavnog suda, a koji će zastupati interese naroda i dva entiteta.

„Mi ćemo sačekati i vidjeti da li će biti spremnosti kod nosilaca političkih funkcija ostalih naroda da prihvate našu inicijativu da idemo na promjenu Zakona o Ustavnom sudu BiH, a ako je ne bude mi ćemo za nekoliko mjeseci ponovo razmotriti ovo pitanje i donijeti odluku“, rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, učesnici sastanka večeras nisu htjeli donijeti nijednu ishitrenu odluku iako se to možda očekivalo, nego odluku koja će biti u funkciji da se nešto promijeni u zemlji i da to bude doprinos trajnoj stabilnosti i sigurnosti i dobrim odnosima, a ne pogoršanju tih odnosa.

Borenović: Nastavićemo da obilježavamo Dan Republike

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je večeras da će Republika Srpska nastaviti da obilježava 9. januar – Dan Republike.
„Bez obzira na konceptualne razlike koje imamo kao političke stranke, večeras smo pokazali da se ne odričemo našeg praznika. Pokazali smo i da želimo da budemo konstruktivni i da ukažemo na probleme koji postoje u BiH“, rekao je novinarima Borenović nakon sastanka u Banjaluci predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i zvaničnika iz Srpske.

On je istakao da Ustavni sud BiH funkcioniše mimo osnovnih principa Dejtonskog sporazuma.

„Zbog toga smo donijeli odluku da pozovemo predstavnike druga dva konstitutivna naroda u BiH da zajednički kreiramo i usvojimo zakon o Ustavnom sudu BiH, gdje više neće biti preglasavanja naroda“, dodao je Borenović.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska poštuje Dejtonski mirovni sporazum.

„Potrebno je isključiti sudije strance iz Ustavnog suda BiH u kome treba da rade ljudi iz BiH“, naglasio je Borenović.

Čavić zadovoljan postignutim dogovorom

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta /NDP/ Dragan Čavić izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je na sastanku kod predsjednika Republike Srpske večeras postignut dogovor i formulisan u zajedničku izjavu.

Čavić je naglasio da je riječ o jedinstvenom stavu svih učesnika sastanka koji pokazuje da niko nije spreman da vitalne i ključne faktore identiteta Republike Srpske žrtvuje zbog dnevnopolitičkog cilja.

„Mi insistiramo da se u naredna četiri mjeseca završi cijeli posao u vezi sa zakonom o Ustavnom sudu BiH, to je u korist svih građana ove zemlje, i da konačno oni imaju svoje predstavnike u Ustavnom sudu koji će odlučivati na principima na kojima odlučuju ustavni sudovi entiteta“, rekao je Čavić novinarima u Banjaluci nakon sastanka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i zvaničnika iz Srpske.

Čavić je podsjetio da je 2007. godine Narodna skupština Republike Srpske promijenila Zakon o praznicima, da je apelacija došla pred Ustavni sud Srpske i da su svi dokazi i argumenti tada bili u korist odluke suprotne odluci Ustavnog suda BiH.

„Sudije stranci su prije 15 godina morali da odu odavde i tada je trebalo da imamo zakon o Ustavnom sudu BiH, dva puta su pokretane inicijative iz Republike Srpske za usvajanje Zakona o ustavnom sudu – 2005 i 2007. godine i svaki put su odbijeni ti zahtjevi. Zato ovako više ne može“, poručio je Čavić.

Prema njegovim riječima, loša je praksa i da Bošnjaci preglasavaju Srbe i Hrvate.

„Zbog toga smo se svi složili da ovu praksu prekinemo i postigli smo zajednički dokument na kojem ćemo istrajavati i djelovati zajednički i kroz Predstavnički dom i Dom naroda /Parlamentarne skupštine BiH/ i u Narodnoj skupštini“, rekao je Čavić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se