24.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Pariz: Žena se raznijela eksplozivom tokom policijske akcije. Terorista ostao u opkoljenom stanu

Najmanje dvije osobe poginule su rano jutros u antiterorističkoj akciji policije u francuskom predgrađu Sen-Deni, a jedna od njih je žena koja se raznijela eksplozivom, rekao je izvor u policiji agenciji AFP.

Francuska policija rano jutros pokrenula je akciju u pariskom predgrađu Sen-Deni u potrazi za Abdelhamidom Abaudom, pripadnikom grupe “Islamska država” iz Belgije, osumnjičenom da je organizator terorističkih napada u Parizu 13. novembra.

Antiteroristička akcija u Parizu (4)Vjeruje se da se Abaud (27), za koga se prvobitno smatralo da je akciju organizovao iz Sirije, krije zajedno sa grupom od pet dobro naoružanih ljudi u stanu u Sen-Deniju, u sjevernom dijelu Pariza u blizini fudbalskog stadiona, koji je bio jedna od meta bombaša samoubica prošle sedmice.

Portparol policije Žan-Alfons Rišar rekao je za radio RTL da je policija utvrdila da je taj stan korišten kao baza terorista u Sen-Deniju.

Portparol je dodao da su najmanje tri policajca ranjena, a dvije osobe su uhapšene u jutrošnjoj operaciji.

Drugi osumnjičeni su se navodno zabarakadirali u stanu. Najmanje 50 vojnika nalazi se na licu mjesta.

List “Mond” piše da je moguće da postoji i treća žrtva, ali se ne precizira o kome je riječ.

Antiteroristička akcija u Parizu (3)Meta operacije je Abdelhamid Abaud, organizator terorističkih napada u Parizu 13. novembra u kojima je ubijeno 129 lica, rekla je policija agenciji AFP.

AP prenosi da je policija navela da je dvoje osumničenih ubijeno, kao i da se radi o muškarcu i ženi. Treća osoba je navodno bila slučajni prolaznik, ali to još nije potvrđeno.

Francuska policija je tri puta zaustavila „golf“ u kojem su se nalazila trojica osumnjičenih za umiješanost u napade u Parizu kada su se poslije napada vraćali u Belgiju, gdje žive. Pronađen telefon za koji se smatra da ga je koristio terorista, prenosi Si-En-En.

Muškarac koji je danas uhapšen tokom policijske racije u sjevernom pariskom predgrađu San Deniju izjavio je da je stan iznajmio dvojici Belgijanaca kako bi učinio uslugu svom prijatelju, „ne znajući da su to teroristi“.

– Јedan prijatelj me je pitao da iznajmim stan njegovim prijateljima na par dana“, rekao je uhapšeni vlasnik stana, u koji je francuska policija rano jutros upala pod sumnjom da se u njemu nalazi „mozak“ niza terorističkih napada.

[mom_video type=“youtube“ id=“p53pz6f1Oww“]

Policija, kako navodi agencija AP, vjeruje da se osumnjičen Abdelhamid Abaud krije u jednom stanu, zajedno sa pet drugih teško naoružanih osoba.

Kako prenose mediji, čule su se najmanje sedam eksplozije tokom akcije. Stanovnicima tog pariskog predgrađa preporučeno je da ostanu u svojim kućama.

Antiteroristička akcija u Parizu (1)Tri kamiona sa oko 100 naoružanih pripadnika specijalnih snaga stiglo je u San Deni, prenosi Gardijan. Policija je potpuno opkolila centralni deo ove pariske četvrti.

AFP javlja da je cilj akcije hapšenje Abdelhamida Abauda, koji je označen kao glavni organizator terorističkih napada u Parizu. Dosad se mislio da se on nalazi u Siriji.

[mom_video type=“youtube“ id=“iW9nnqQFgnM“]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se