23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Otkrivene nove prevare pri sticanju invalidske penzije

BIJELJINA – U Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja /PIO/ Republike Srpske otkrivene su još četiri prevare sa medicinskom dokumentacijom Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije na osnovu koje su lica iz Bileće stekla invalidsku penziju.

Korisnici invalidske penzije čiji su inicijali P.M. /48/, B.B. /52/, R.D. /50/ i D.B. /46/ iz Bileće ostvarili su pravo na invalidsku penziju u periodu od 2007. do 2009. godine, kao četrdesetogodišnjaci.

Iz Fonda navode da je u ovom periodu zabilježeno ogromno godišnje povećanje broja penzija, posebno invalidskih, a u posljednjih pet mjeseci otkriveno je već 17 lažnih penzija u nastavku akcije Fonda PIO „Stop prevarama do penzije pošteno“.

U penzijskom fondu sumnjaju da bi moglo biti otkriveno možda stotine, pa i hiljade korisnika koji su u ranijem periodu ostvarili pravo na invalidsku penziju na nelegalan način.

Pravo na invalidsku penziju P.M. je stekao u četrdesetoj godini života, sa 24 godine penzijskog staža, B.B. u četrdesetšestoj godini sa 20 godina penzijskog staža, R.D. u četrdesetčetvrtoj godini sa 25 godina penzijskog staža i D.B. u tridesetdevetoj godini života sa 19 godina penzijskog staža.

Na lažnim otpusnim listama dijagnoze su bile psihoze, depresije, posttraumatski sindrom, što se, kako je procijenjeno, najteže dokazuje.

U otpusnim listama Klinike za psihijatriju, čija je autentičnost osporena, u sva četori slučaja kao i u jednom slučaju ranije provjere na istoj klinici od maja 2015. godine, uočeno je da je na grubo falsifikovanom medicinskom dokumentu čak pogrešno navedeno i ime načelnika odjeljenja.

U saopštenju Fonda PIO navode da je tekst otpusne liste prepun nemedicinskih pojmova, sa konstatacijama i dijagnozama koje su u osnovi istovjetne i sasvim sigurno potiču iz iste „radionice“.

I u ovom slučaju prevere Fond PIO je najavio da će odmah pokrenuti proceduru prestanka prava na penziju, a podnijeće i krivičnu prijavu protiv lica zbog falsifikovanja medicinske dokumentacije.

U procesu provjere na molbu i zahtjev Fonda PIO Republike Srpske iz Kliničkog centra Srbije je odgovoreno u najkraćem roku i jasno i nedvosmisleno potrvrđeno da prema dostupnim podacima navedena lica nisu zavedena kao pacijenti koji su boravili u ovoj ustanovi, a priložena medicinska dokumentacija nije izdata u ovoj ustanovi.

U fondu ukazuju da je većina prethodno otkirvenih prevara i falsifikata medicinske dokumentacije otkrivena kod stanovnika opštine Bileća, na području u nadležnosti filijale Trebinje.

Svih 17 do sada otkrivenih korisnika invalidske penzije koji su pravo ostvarili na osnovu falsifikovane medicinske dokumentacije su sa područja Hercegovine, od kojih njih 14 iz Bileće.

„Prije desetak dana gotovo ista prevara otkrivena je sa četvoro korisnika iz Bileće, koji su u postupku rješavanja zahtjeva za invalidsku penziju kod Fonda PIO prije šest do sedam godina priložili falsifikovanu medicinsku dokumentaciju za koju je Vojnomedicinska akademija u Beogradu u potpunosti osporila validnost“, podsjeća se u saopštenju.

Do sada je po ovom osnovu pravo na penziju prestalo za devet korisnika, dok je za četiri korisnika postupak još u toku.

„Otkriveni slučajevi nedvosmisleno ukazuju na to da je u Bileći postojala ‘štamparija’ lažne medicinske dokumentacije, na osnovu koje su godinama na nelegalan način pojedini osiguranici sa područja Hercegovine ostvarivali pravo na invalidsku penziju“, zaključuje se u saopštenju.

U Fondu očekuju da će istraga pokazati da li iza svega stoji organizovana grupa falsifikatora medicinske dokumentacije.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se