-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Otkrivena tajna: Pronađen podzemni tunel ISIL-a

Sky News je na YouTubeu objavio video ulaska kurdskih snaga u podzemne tunele ISIL-a u gradu koji su do nedavno kontrolisali pripadnici ISIL-a.

Kurdski borci koji su nedavno zauzeli Sindžar ostali su impresionirani mrežom podzemnih tunela i skloništa koje su izgradili ekstremisti tzv. Islamske države, piše WSJ.

“Toliko je mnogo tunela da ih nismo mogli ni izbrojati”, rekao je kurdski vojni komandant Husein Khuru Murad.

“Ovaj im omogućava da idu u i iz prodavnice na ulici do mjesta gdje rade bombe”, rekao je pokazujući na ulaz grada.

Murad je rekao kako da su, kako su se napadi na Sindžar pojačavali, ekstremisti osmislili sveobuhvatnu mrežu tunela kako bi borci mogli izbjeći izlaženje na čistinu.

U kućama su probili rupe u zidovima kako bi se mogli kretati između zgrada, bez da ih oni iz vana mogu pratiti, rekao je.

Muradov pomoćnik, Rad Ahmed Ali, koji je vodio Kurde kroz tunele rekao je kako ga je jedan posebno impresionirao. Unutar njega, ISIL-ovi militanti su izgradili betonsko sklonište ispod kuće, te su se tamo mogli sakriti kada su im prijetili vazdušni napadi. Temelji kuće iznad skloništa popustili su nakon vazdušnih napada. Ali, bunker je ostao netaknut.

Drugi tunel u kojem je povezano pregršt kuća imao je vlastiti srebrni sistem ventilacije. Vodio je do borbenih pozicija. Nedavno je bio korišten s obzirom da je Kurde zateklo čist veš kako se suši i kafa na šporetu koja je čekala da bude poslužena.

Jedna je soba bila ukrašena grafitima tzv. Islamske države, a pod je bio ispunjen stotinama korištenih boca za vodu, od kojih su neke bile ispunjene urinom. Dokaz je to, piše WSJ, da su borci ISIL-a u zatvorenom prostoru boravili što je više moguće.

[mom_video type=“youtube“ id=“i302vaHNiZs“]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se