14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Oprez u vožnji spašava živote

ZVORNIK – Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda obilježen je prije dva dana pod sloganom „Smanji gas, spasi sebe i nas“ i prilika je da Savjet za bezbjednost saobraćaja opštine Zvornik još jednom pozove vozače na oprez u vožnji, a posebno smanjenje brzine koja je i najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda sa teškim posljedicama uz napomenu da će smanjenje brzine od samo jedan kilometar spasiti mnoge živote.

Saobraćajne nezgode su vodeći uzrok smrti mladih između 15 i 29 godina. Ne zaboravimo da u svijetu svaki dan pogine oko 3.200 ljudi.

Na području opštine Zvornik za devet mjeseci ove godine dogodilo se 209 saobraćajnih nezgoda i to 147 sa materijalnom štetom, 36 u kojima je 70 lica lakše povređeno, 16 nezgoda sa 22 teško povređena i 10 nezgoda u kojima je 11 lica poginulo.

Vozači ne zaboravite!

Alkohol je jedan od vodećih okolnosti za nastanak saobraćajnih nezgoda. Vrijeme reakcije vozača sa 0,5 promila alkohola u krvi je 3,1 sekunda, a treznog vozača 0,5 sekundi što znači da pripiti vozač šest puta sporije reaguje. U praksi je to ovako – treznom vozaču čije se vozilo kreće brzinom 60 km na sat treba da ga zaustavi 24,5 metra, a pripitom 63,5 metra. Prema istraživanjima provedenim u Norveškoj, pijani vozač ima 40 puta veći rizik u povredama prilikom nezgode i 160 puta veći rizik od pogibije od treznog vozača.

„Molimo sve vozače učesnike u saobraćaju da se ponašaju krajnje savjesno i odgovorno kako ne bi ugrožavali bezbjedno odvijanje saobraćaja i dovodili u životnu opasnost i sve ostale koji žele da stignu tamo gdje su pošli – naglasio je predsjednik Savjeta za bezbjednost saobraćaja opštine Zvornik Mile Jović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se