13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Oland najavio veliku koaliciju protiv Islamske države

PARIZ – Francuski predsjednik Fransoa Oland najavio je danas formiranje široke koalicije protiv Islamske države (ID), uz učešće Vašingtona i Moskve.

Oland je upozorio da ID predstavlja prijetnju po čitav svijet, te da će razgovarati o koordinisanju napora u borbi protiv ID s američkim predsjednikom Barakom Obamom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Oland je, govoreći na skupu Udruženja gradonačelnika Francuske, pohvalio francuske snage reda na uspješno okončanoj operaciji koja je jutros izvedena u sjevernom predgrađu Pariza San Deniju.

„Riječ je o izuzetno opasnoj i teškoj policijskoj operaciji, koja je imala za cilj neutralisanje terorista u San Deniju, a u vezi s napadima izvedenim u petak“, rekao je Oland, navodeći da je dvoje terorista ubijeno i da je više osoba uhapšeno.

On je predložio reviziju Ustava.

„Donio sam odluke u cilju da zemlji na dugi rok omogućim efikasnu borbu protiv terora. Naša glavna misija je spriječiti rasizam, homofobiju, antisemitizam. Naša snaga je socijalna kohezija“, isakao je Oland.

Francuski predsjednik je pohvalio policijske snage koje su intervenisale 13. novembra prilikom niza terorističkih napada u Parizu.

„Francuska je ponosna što ima ovako kvalitetne snage“, naglasio je Oland.

On je ponovio da je Francuska u ratu protiv ID, objasnivši da nije Francuska prva objavila rat toj terorističkoj organizaciji, već obrnuto.

„Šta su naši gradovi bez buke svakodnevnog života? I naša sela bez fešti? Život se mora vratiti u potpunosti! Živjela Francuska“, rekao je na kraju Oland.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se