9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

Očekivano jedinstvo političkih predstavnika

BANJALUKA – Politički analitičar Miloš Šolaja izjavio je danas Srni da je zbog odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike Srpske bilo očekivano jedinstvo političkih predstavnika iz Srpske, koje je iskazano potpisivanjem zajedničke izjave.

„Ustavni sud BiH upustio se u avanturu u trenutku kada se očekivalo da će dvije različite politike u Srpskoj moći da budu na neki način iskorišćene. Međutim, to nije uspjelo, jer je identifikacija sa Republikom Srpskom svih političkih činilaca velika, što je potvrđeno juče“, rekao je Šolaja.

On je istakao da je odluka Ustanog suda BiH, kojom se pojedine odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske proglašavaju neusklađenim sa Ustavom BiH, najveći udarac u postojeću BiH.

„Dotaknuta je suština načina nastanka i unutrašnje integracije BiH, koja je predviđena Dejtonskim sporazumom. U Republici Srpskoj ne postoji niko ko bi bio saglasan sa ovakvom odlukom Ustavnog suda BiH“, dodao je Šolaja.

On je ocijenio da će sa praksom, koju je je donošenjem posljednje odluke primjenio Ustavni sud BiH, BiH kao složen sistem teško imati bilo kakvu šansu.

Zvaničnici iz Republike Srpske potpisali su juče zajedničku izjavu u kojoj se navodi da će Srpska nastaviti da slavi 9. januar kao Dan Republike, kao i da će biti rađeno na donošenju zakona o Ustavnom sudu BiH iz čijeg sastava bi bili eliminisani stranci.

Odluka Ustavnog suda BiH od 26. novembra, kojom se pojedine odredbe Zakona o praznicima Srpske proglašavaju neusklađenim sa Ustavom BiH, kako se navodi, neprihvatljiv je politički akt čiji je cilj negacija legaliteta i legitimiteta Srpske i ustavnopravnog poretka BiH ustanovljenog Dejtonskim sporazumom i kao takva se ne može primijeniti i traži se njeno poništavanje.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se