5.9 C
Zvornik
19. март 2024.

Obilježene 23 godine od ubistva 126 srpskih boraca

ZVORNIK – Otkrivanjem i osvjećenjem novog Spomenika, pomenom, paljenjem svijeća i polaganjem vijanaca na Glođanskom brdu kod Zvornika obilježene su danas 23 godine od stradanja 126 boraca Vojske Republike Srpske, koje su 6. novembra 1992. godine na Glođanskom brdu poubijali pripadnici ondašnje Armije BiH.

Pomen je služio protojerej stavrofor Vidoje Lukić sa sa sveštenstvom.

Pomenu su prisustvovali porodice poginulih boraca, izaslanik predsjednika Republike Srpske Goran Džajić, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović, predstavnici opština i boračkih organizacija iz Zvornika, Šekovića i Srebrenice, kao i učenici zvorničkih srednjoškolskih ustanova.

Mitrović je novinarima rekao da se na na Glođanskom brdu desio stravičan zločin koji je simbol kasnijih stradanja Srba na prostoru BiH pa i na prostoru cijele bivše Jugoslavije.

„Glođansko brdo, na kome je masakrirano 126 pripadnika Vojske Republike Srpske, je simbol za više od 23.000 poginulih i ubijenih srspkih boraca, simbol blizu 10.000 civilnih žrtava rata, simbol je za oko 50.000 logoraša od kojih mnigi nisu izašli živi iz muslimanskih logora i simbol je stradanja srpskog naroda, koje još uvijek preboljavamo i obilježavamo na ovaj način“, rekao je Mitrović.

Mitrović je naglasio da je Glođansko brdo simbol za opstanak srpskog naroda na ovim prostorima, a prije svega simbol očuvanja Republike Srpske.

On je dodao da smo se na Glođanskom brdu okupili ovim tužnim povodom, ali ponosnim i časnim, da na ovaj način iskažemo duboko poštovanje prema herojima i junacima našeg Odbrambeno-otadžbinskog rata i civilnim žrtvama, koje su mučki poubijale paravojne muslimanske jedinice.

„Nama koji smo živi ostali, ostaje nam zavjet i ljudski i božiji da pamtimo, da se sjećamo i da vodimo najžešće aktivnosti da se procesuira svaki zločin, pa i ovaj na Glođanskom brdu“, rekao je Mitrović.

Potpredsjednik Skupštine Boračke organizacije Zvornik Mile Vukadinović naglasio da se na Glođanskom brdu desio jedna od najtežih zločina, jer iako je bio rat i zna se šta je vojnička pogibija, ovdje su vojnici koje su muslimanske snage napale u zoru 6. novembra doživjeli najstravičnije zločine koji su patološkim putem utvrđeni.

„Na tijelima nekih vojnika vidjelo se da su vezani bodljikavom žicom, neki su bili vezani lancima, neki zakivani ekserima za hrastove. Te strahote ne krije ni pošteno mulimansko stanovništvo ovog kraja, i zato kažem da je drugačija vojnička pogibija u ratu, od mučkog ubijanja, klanja i iživljavanje nad zarobljenim vojnicima“, rekao je Vukadinović.

Vukadinović je izrazio očekivanja da će novoizgrađeni Spomenik, kao simbol stradanja 126 VRS, ostati trajno na ovom mjestu da svjedoči o zločinu.

„Do sada smo na ovom mjestu podizali tri spomen obilježja, ali su ih nepoznatim počinioci rušili svaki put i nikada nisu otkriveni“, rekao je Vukadinović i naglasio da je Boračka organizacija tražila i od međunarodne zajednice da reaguje, ali se ispostavilo da to njih ne interesuje.

On je dodao da za zločine na Glođanskom brdu niko nikada nije odgovarao, iako nadležno tužilaštvo ima kompletno obrađen predmet koji je najpre bio dostavljen u Tužilaštvo u Bijeljini, a kasnije je proslijeđen Tužilaštvu BiH, koje se još nije oglasilo povodom ovog zločina.

Vijence i cvijeće na Spomenik položile su porodice poginulih boraca, izaslanik predsjednika Republike Srpske Goran Džajić, predstavnici opština i boračkih organizacija Zvronika, Šekovića, Srebrenice, Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, ratni vojni invalidi i drugi.

Poubijani i nestali borci na Glođanskom brdu bili su pripadnici Zvorničke i Šekovačke brigade Vojske Republike Srpske.

Na Glođanskom brdu, na mjestu stradanja, tri puta je postavljana Spomen ploča sa natpisom: „Ovdje je ubijeno 126 boraca Vojske Republike Srpske“, ali su ih, nakon postavljanja, svaki put nepoznata lica potarbijala.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se