15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Nema razlike između Izetbegovićeve i Bosićeve politike

SARAJEVO – Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da su poslanici SDS-a, zahtjevom da se u ovom domu raspravlja o navodnom kršenju ljudskih i radnih prava u kompaniji „Boksit“ iz Milića, potvrdili svoje namjere da, koristeći pozicije vlasti u Sarajevu, rade na „blaćenju i rušenju institucija Republike Srpske“.

„Poslanici SDS-a svjesni su činjenice da parlament BiH nema nikakve ingerencije i nadležnosti da raspravlja o kompaniji ‘Boksit’ Milići. Ako u toj kompaniji ima bilo kakvih problema, nadležnost za njihovo rješavanje imaju isključivo institucije Republike Srpske. Uprkos toj činjenici, SDS je na dnevni red sjednice Predstavničkog doma, uz snažnu podršku bošnjačkih stranaka, stavio to pitanje, iako imaju stotinu drugih načina da o tome pričaju u institucijama Republike Srpske“, rekao je Košarac Srni.

On je ocijenio da SDS danas radi ono što su iz Sarajeva godinama pokušavale da urade bošnjačke političke stranke.

„SDS radi na slabljenju i rušenju institucija Republike Srpske i jačanju zajedničkih institucija vlasti u Sarajevu. Između politike Mladena Bosića i politike Bakira Izetbegovića danas nema nikakve razlike i zato je SDS za SDA i sve druge bošnjačke stranke u Sarajevu najbolji politički saveznik i partner“, naglasio je Košarac.

On je dodao da SNSD više od godinu dana upozorava na činjenicu da SDS i njegovi sateliti, zajedno sa SDA i nedobronamjernim strancima, provode u djelo pakleni plan o rušenju institucija Republike Srpske, o čemu je ovih dana pisala ruska novinska agencija „Sputnjik“.

„Ulaskom u vlast na nivou zajedničkih institucija, SDS i stranke iz takozvanog ‘Saveza za promjene’ u potpunosti su podržale plan stranaca i SDA da ojačaju zajedničke institucije i da ih, suprotno postojećem ustavnom uređenju i jasnoj podjeli nadležnosti, iskoriste za potkopavanje i rušenje institucija Republike Srpske“, upozorio je Košarac.

On je naglasio da postoji bezbroj primjera koji potvrđuju pisanje ruskih medija o planu za rušenje institucija Republike Srpske.

„Mjesecima smo upozoravali na činjenicu da funkcioneri iz takozvanog ‘Saveza za promjene’ odbijaju saradnju sa institucijama Republike Srpske, da ih zaobilaze, ne poštuju stavove i mišljenja, kao i da rade na prenosu nadležnosti. Istovremeno, neke od institucija na nivou BiH, poput Sipe, Ministarstva bezbjednosti i Tužilaštva BiH maksimalno se instrumentalizuju u političke svrhe i koriste za kriminalizaciju svih institucija Republike Srpske, od predsjednika Republike, preko Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske, do pojedinih medija, koji predstavljaju simbole postojanja Republike Srpske“, naveo je Košarac.

On je upozorio da postoji očigledna namjera SDS-a, bošnjačkih političkih stranaka i njihovih međunarodnih šefova da u narednom periodu, uprkos drastičnom pogoršanju bezbjednosne situacije u zemlji, intenziviraju aktivnosti na rušenju Republike Srpske i njenih institucija.

„Ni Tužilaštvo BiH, ni Sipa, ni brojne druge policijske agencije u Sarajevu ne bave se svojim poslom i ne čine ništa da otkriju inspiratore i nalogodavce terorističkih napada u Zvorniku i Rajlovcu. Umjesto toga, sve njihove snage, zahvaljujući politici SDS-a, usmjerene su ka rušenju institucija Republike Srpske. To je opasna politika, koju su prepoznali i SNSD i građani Republike Srpske i koja će se kao bumerang vratiti onima koji je provode“, zaključio je Košarac.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se