23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Mićić: U toku popis imovine i obaveza ‘Banke Srpske’

BANJALUKA – Privremeni upravnik „Banke Srpske“ Petar Mićić izjavio je Srni da je u banci trenutno interventni tim, sastavljen od zaposlenih u Agenciji za bankarstvo, koji je preuzeo kontrolu nad bankom, te vrši popis imovine i obaveza banke.

„Taj proces će trajati do pet dana, nakon čega će interventni tim sačiniti izvještaj o stanju u banci na dan intervencije. Od tog trenutka privremeni upravnik preuzima banku na dalje upravljanje“, pojasnio je Mićić.

On je dodao da je u „Banci Srpske“ jutros uvedena privremena uprava zbog neizvršavanje naloga po rješenju Agencije za bankarstvo iz prethodne obimne kontrole, kao i zbog nedostatka kapitala, odnosno neadekvatne kapitalne osnove.

Mićić je naglasio da svi radnici banke ostaju na svojim radnim mjestima, odnosno u radnom odnosu, osim uprave banke, čiji su ugovori o radu prestali uvođenjem privremene uprave.

„Svi klijenti banke treba da izmiruju svoje obaveze u skladu sa ugovorima, odnosno da plaćaju kreditne obaveze na račun banke sa pozivom na broj svoje kreditne partije“, rekao je Mićić.

Uredni klijenti, kaže on, nemaju razloga za brigu, jer privremeni upravnik ni na koji način neće mijenjati njihov status.

„Kada je riječ o klijentima koji bilježe značajnija kašnjenja u servisiranju svojih kreditnih obaveza, koristićemo malo agresivnije mjere naplate, što će podrazumijevati blakode njihovih računa i aktiviranje svih raspoloživih instrumenata obezbjeđenja“, naglasio je privremeni upravnik „Banke Srpske“.

Prema njegovim riječima, banka u procesu intervencije, odnosno u narednih pet dana sigurno neće raditi, a da li će se i u kojem obimu uspostaviti nivo poslovne aktivnosti, biće odlučeno nakon izvještaja interventnog tima.

„Ono što je bitno je da su isplate svih depozita u ovom momentu obustavljene, te da su svi depoziti koje imaju građani i preduzeća u banci osigurani do nivoa od 50.000 KM, zajedno sa pripadajućim kamatama. U slučaju najgoreg scenarija, koji podrazumijeva oduzimanje dozvole za rad banci, Agencija za osiguranje depozita preuzeće na sebe isplatu depozita do osiguranog iznosa“, naveo je Mićić.

On je dodao da će tokom trajanja privremene uprave, sva kamata na postojeće depozite biti obračunavana, odnosno pripisivana.

„U roku od 60 dana dostaviću Agenciji izvještaj o finansijskom stanju i perspektivama banke. U tih 60 dana biće obavljeni razgovori sa vlasnikom banke i u zavisnosti od njihovih stavova, u izvještaju će biti ponuđeno konačno rješenje za banku, koje je propisano članom 113 Zakona o bankama Republike Srpske“, zaključio je Mićić.

Iz Agencije za bankarstvo ranije je saopšteno da je privremeni upravnik dužan da u roku od 60 dana od dana imenovanja u pisanoj formi predloži Agenciji za bankarstvo mjere iz člana 113 Zakona o bankama Republike Srpske.

Za vrijeme trajanja mandata privremenog upravnika Banke suspenduju se sva prava Nadzornog odbora, Odbora za reviziju, direktora i uprave Banke, a privremeni upravnik preuzima sva ovlaštenja ovih organa i do daljeg je odgovoran za poslovanje Banke.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se