9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Ko je sve glasao protiv Kosova u Unesko

Nakon velike neizvijesnosti, i lošeg početka dana – kada je odbijen zahtjev Srbije da se glasanje odloži za dvije godine, Kosovo IPAK nije primljeno u Unesko.

Na glasanju su od 142 članice 92 glasale za, dok ih je 50 bilo protiv. Uzdržanih je bilo 29, dok su predstavnici 15 zemalja ostali van sale, piše Blic.

Iznenađenja u glasanju nije bilo mnogo, pa opet zanimljivo je kada vidimo da je recimo čitava Južna Amerika glasala protiv prijema Kosova u Unesko.

Ovo je konačan spisak zemalja koje su glasale proitv prijema Kosova u Unesko:

Južna Afrika, Angola, Argentina, Jermenija, Bjelorusija, Bolivija, Bocvana, Brazil, Čile, Kina, Kipar, Kongo, Kuba, Ekvador, Eritreja, Španija, Etiopija, Ruska Federacija, Gruzija, Gvatemala, Ekvatorijalna Gvineja, Indija, Indonezija, Kazahstan, Kirgistan, Liban, Maroko, Mauricijus, Mozambik, Meksiko, Mjanmar, Namibija, Nikaragva, Uganda, Palestina, Paragvaj, Filipini, Sirija, Moldavija, Demokratska Republika Kongo, Narodna Demokratska Republika Laos, Narodna Demokratska Republika (Sjeverna) Koreja, Srbija, Slovačka, Južni Sudan, Šri Lanka, Surinam, Urugvaj, Venecuela, Zimbabve.

Takođe, protiv prijema Kosova su bile Kina i Indija, koje su dvije najmnogoljudnije države svijeta u kojima zajedno živi 2.5 milijardi ljudi.

Zanimljivo je da iako su davali čvrsta uvjerevanja da će glasati protiv, Azerbejdžan i Tadžikistan nisu ni glasali ostajući van sale.

Inače, pravo glasa na ovoj raspravi nije imalo nekoliko zemalja i to zbog neplaćenih članarina, a među njima su i SAD, Izrael i Gvineja Bisao.

Jedno od iznenađenja kada je riječ o glasanju bio je Iran, za koga se mislio da će podržati Srbiju, ali to nije učinio, već su njegovi predstavnici izašli iz sale za vrijeme glasanja, naveo je ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković.

Isti slučaj bio je i sa Azerbejdžanom i Tadžikistanom, a Tanasković je naveo i da je iznenađenje bila i Indonezija.

Predlog za prijem Kosova je prethodno obrazložen uz objašnjenje da nije u pitanju glasanje za priznanje Kosova kao države ili za ulazak u UN, već zahtjev da se „građanima Kosova omogući pristup kulturnim vrijednostima i obrazovanju“, kao i da se „na kraju podrži misija Uneska“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se