18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Kako je svijet „za dlaku“ izbjegao Treći svjetski rat?

Iako je mač novog svjetskog rata visio nad svijetom 1983, prijetnja je bila daleko opasnija nego što se to tadašnjim savremenicima činilo

Prošlog mjeseca američki Nacionalni bezbjednosni arhiv objavio je dokumenta koji se odnose na izvještaj iz 1990. pod nazvom “Soviet War Scare“. Trebalo im je sedam godina da shvate kako je smrtonosna ratna igra bila tog novembra 1983. nazvana “Able Archer“.

“Te godine smo nepovratno zakomplikovali odnose sa Sovjetskim savezom“, piše u izvještaju. “Sovjetski vojni lideri ozbiljno su zazirali da će Amerika iskoristiti Able Archer vojnu vježbu kao paravan za stvarni napad“.

Samo nekoliko mjeseci prije toga, Korean Air let 007 oboren je od strane sovjetskog borbenog aviona. Živote je izgubilo 269 ljudi. Bila je to vojna vježba na ogromnom nivou, budući da su Rusi bili ubijeđeni da se Amerika sprema za prvi nuklearni napad.

Odgovor SAD?

Mobilizovane su sve snage i prsti su bili na obaračima. Djelovalo je da SAD imaju prednost i da bi pobjeda bez sumnje bila njihova, ukoliko bi do nuklearnog rata došlo. To je stvaralo još veće tenzije, jer su Sovjeti osjećali pritisak da prvi povuku potez.

Kako je rat spriječen? Izvještaji sugerišu da je nuklearna katastrofa izbjegnuta “slučajno“ i to zbog “neinformisanosti“ aktera.

Naime, Zapad uopšte nije uviđao da je Rusija pod punom borbenom gotovošću, jer tamošnje špijunske službe uopšte nisu bile kompetentne, stoji u izvještajima.

Da je kojim slučajem SAD bila svjesna Ruskih namjera, sigurno bi postupala u skladu s onim što su Sovjeti očekivali i do rata bi došlo, piše B92.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se