18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Iza „Vijesti umeta“ stoji Nedžad Balkan?

SARAJEVO – „Vijesti umeta“, nekada veb portal, a sada blog sa kojeg su upućene prijetnje građanima BiH, registrovan je na servisu „wordpress.com“.

Televizija „N1“ nezvanično saznaje da je jedan od glavnih umova portala bio Nedžad Balkan uz grupu osoba iz BiH i Sandžaka. Stranica je, navodno, uređivana iz Švajcarske, Austrije, Švedske.

Nedžad Balkan, za kojeg nije utvrđeno stoji li i danas iza bloga „Vijesti umeta“, porijeklom je iz Tutina, a pripada tekfirskoj ideologiji koja nije u skladu sa zvaničnim stavovima Islamske zajednice u regionu.

On je propovijedao u sedmom okrugu u Beču, a austrijske vlasti svojevremeno su ga okarakterisale kao radikalnog po stavovima.

„Vijesti umeta“, koji je platforma za propagandu „Islamske države“, veličao je terorističke napade u Parizu uz poruku da će uskoro teći krv ulicama cijele Evrope.

U najnovijem tekstu objavljenom na ovom portalu u obraćanju „ne/bezbjednosnim agencijama BiH“, piše da je „Bosna prelivena krvlju mudžahedina koji su se borili da uspostave šerijat“ i da „ta krv nije uzalud prolivena i da je dala svoje plodove“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se