15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Ilija Jurić oslobođen optužbe za zločine protiv Srba u Odžaku

SARAJEVO – Sud BiH oslobodio je Iliju Jurića optužbe za zločine protiv srpskih civilna na području Odžaka 1992. godine.

Sudsko vijeće zaključilo je da nema dokaza da je Jurić kao bivši pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ odgovoran za seksualno zlostavljanje i fizičko maltretiranje, prenosi Birn.

„Vijeće ne dovodi u pitanje da je Milica Đekić preživjela teška zlostavljanja, ali nije moglo zaključiti da je djelo počinio Jurić“, rekao je predsjedavajući Vijeća Davorin Jukić.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv državljanina BiH i Hrvatske Ilije Jurića, koji se tereti da je tokom juna 1992. godine, kao pripadnik 102. Brigade HVO-a Odžak, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

On je optužen da je u noći između 4. i 5. juna 1992. godine, sa drugim pripadnicima HVO-a, u mjestu Posavska Mahala, žrtvu srpske nacionalnosti, koju su prethodno prinudno doveli iz mjesta Novi Grad, uz upotrebu sile i prijetnje silovao i seksualno zlostavljao, što je za posljedicu imalo nanošenje fizičkih i psihičkih povreda.

U optužnici se navodi da je Jurić, u drugoj polovini jula 1992. godine, zajedno sa drugim vojnicima presreo dvije žrtve koje su sa djecom išle u posjetu muževima zatvorenim u Osnovnoj školi u Odžaku i namjerno im nanio psihičku i fizičku bol.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se