12 C
Zvornik
20. април 2024.

I Hitler se bojao plave zvijeri

BERLIN – Iako se smatralo da je Hajnrih Himler bio najopasniji i najbrutalniji saradnik naciste Adolfa Hitlera, istinska siva eminencija nacističkog režima, „zli genij“ za kojeg se spekulisalo da je sposoban da svrgne i samog firera, bio je Rajnhard Hajdrih.

Istoričari ga smatraju jednom od najmračnijih ličnosti u nacističkoj sviti. Hitler ga je nazvao „čovjek sa gvozdenim srcem“. Bio je osnivač i šef Ziherhajtdinsta (SD), obavještajne organizacije koja je bila zadužena za pronalaženje i neutralizaciju otpora Nacističkoj partiji pomoću hapšenja, deportacija i ubistava. Učestvovao je u organizaciji Kristalne noći, serije koordinisanih napada na Jevreje širom nacističke Njemačke i dijelova Austrije.

Opšteprihvaćeno mišljenje je da je Hajdrih bio jedan od arhitekata holokausta time što je vodio konferenciju u Vanzeu koja je napravila planove za istrebljivanje svih evropskih Jevreja. Godine 1942. Hajdriha su u operaciji „Antropoid“ ubili čehoslovački partizani koji su radili za britanski SOE, na šta je Hitler uzvratio ubistvom 1.300 Čeha u selu Lidice.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se