18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Husein Bosnić osuđen na sedam godina zatvora

SARAJEVO – Sud BiH izrekao je prvostepenu presudu kojom je na sedam godina zatvora osuđen Husein Bosnić zbog javnog podsticanja na terorističke aktivnosti.

Sud je Bosnića proglasio krivim što je tokom 2013. i 2014. godine, kao pripadnik takozvane selefijske zajednice u BiH u nekoliko mjesta, kao što su Velika Kladuša i Gornja Maoča, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Bosnić je optužen da je javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice, kao i putem društvene mreže „Jutjub“ održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizovane terorističke grupe „Islamska država“.

U izrečenu kaznu zatvora biće uračunato i vrijeme koje je Bosnić proveo u pritvoru od 3. septembra 2014. godine.

Bosniću će biti produžen pritvor za narednih devet mjeseci, odnosno do 15. avgusta 2016. godine ili do upućivanja na izdržavanje zatvorske kazne.

Iz Tužilaštva BiH istakli su da su zadovoljni presudom, ali da će tražiti veću kaznu u drugostepenom postupku.

Odbrana je najavila žalbu, a Bosnićevi advokati su naveli da je u ovom slučaju riječ o „politički montiranom procesu“.

Tokom izricanja presude ispred i u zgradi Suda BiH bilo je jako obezbjeđenje pripadnika Federalne policije i Agencije za istrage i zaštitu BiH.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se