23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Evropska komisija: BiH se vratila na pravi put

BRISEL – Evropska komisija usvojila je danas Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine za 2015. godinu, u kojem je zaključeno da se BiH vratila na pravi, reformski put, te da je počela da riješava prioritete na putu pristupanja EU što je pokazala kroz usvajanje Reformske agende.

U Izvještaju se navodi da je za dalji napredak BiH ka EU potreban smislen napredak na provođenju reformi iz Agende, što je uslov za razmatranja zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji.

Ističe se da politički konsenzus o ciljevima za pristupanje iz februara 2015 treba biti proveden i implementira širom zemlje.

“Jačanje javne uprave, poboljšanje saradnje na svim nivoima i uspostavljane mehanizama koordinacije o stvarima koje se tiču EU treba da se provedu jer je to sljedeći korak na putu evropskih integracija”, navodi se u Izvještaju o napretku BiH.

Od vlasti BiH se očekuje da riješe kjučna otvorena pitanja u pravosuđu u skladu sa preporukama iz strukturalnog dijaloga.

Naglašava se da je neophodan i napredak u provođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, uključujući njeno prilagođavanje nakon priključenja Hrvatske EU.

Komisija je zaključila da je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine počela da funkcioniše na zakonodavnom planu, ali da saradnja parlamenata na državnom I entitetskom nivou, kao I parlamenta Brčko distrikta treba da bude poboljšana.

Ističe se da bliža saradnja i koordinacija između svih nivoa vlasti treba da bude uspostavljen, ne samo u pogledu glavnih društveno-ekonomskih izazova koji treba da se riješavaju.

U Izvještaju EK o napretku BiH navodi se da je Ustav BiH uspostavio složenu institucionalnu arhitekturu koja je neefikasana i podliježe različitim tumačenjima, te da je Ustav I dalje u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, kao što je navedeno u predmetu Sejdić-Finci.

Ističe se da nakon usvajanja Strategije za reformu pravosuđa u 2014-2018, sve aktivnosti od značaja za njeno sprovođenje treba da bude pokrenute, uključujući mjere za poboljšanje sudske nezavisnosti i efikasnosti.

“Što se tiče borbe protiv korupcije, pravni i institucionalni okvir i dalje je veoma slab i neadekvatan, a usvojena strategija tek treba da se materijalizuje u konkretne rezultate”, piše u Izvještaju.

Dodaje se da u borbi protiv organizovanog kriminala, saradnju I koordinaciju svih institucija u zemlji treba značajno poboljšati.

U Izvještaju stoji da je Bosna i Hercegovina u ranoj fazi razvoja funkcionalne tržišne ekonomije, iako je učinjen izvjestan napredak.

“Međutim, teški uslovi na tržištu rada ostaju nepromjenjeni. Nezaposlenost je visoka, posebno među mladima. Postignut je dogovor o hitnim i prijeko potrebnim ekonomskim reformama”, piše u Izvještaju.

Borba protiv terorizma

U odjeljku o terorizmu piše da je Bosna i Hercegovina “ozbiljno pogođena fenomenom stranih boraca I radikalizacijom” i podsjeća se na teroristički napad u Zvorniku kada je radikalni islamista ubio policajca.

“Savjet ministara je u julu usvojio Strategiju za borbu protiv terorizma za period 2015-2020. koja prati model strategije borbe protiv terorizma EU i strukturirana je na četiri glavna principa: prevencija, zaštita, potera i odgovor. Akcioni planovi tek treba da budu razvijeni. Slučajevima govora mržnje treba se pozabaviti snažnije”, piše u Izvješaju o napretku BiH u 2015.

Navodi se i da su se pogoršali uslovi ostvarivanje slobode izražavanja u BiH.

“Imenovanje novog generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije je u toku. Ostaje da bude osigurana politička, institucionalna i finansijska nezavisnost agencije”, piše u Izvještaju i ističe se da dodatni protokol uz međunarodnu Konvencija o visokotehnološkom kriminalu tek treba da bude uključen u krivične zakone.

Zakon Republike Srpske o javnom redu i miru, koji je usvojen u februaru, zabrinjava jer je moguće proizvoljno sprovođenje nekih njegovih odredbi koje se odnose na društvene mreže. Zakon otvara mogućnost za potencijalne zloupotrebe kroz nejasne odredbe koje se odnose na krivična dijela počinjena na internetu”, piše u Izvještaju Evropske komisije.

Posebno se ističe da mora da bude osigurana nezavisnost tri javna emitera.

“Javni emiteri u oba entiteta bili izloženi političkom uticaja kroz politička imenovanja na rukovodećim pozicijama. Parlament Federacije nije imenovao članove Upravnog odbora Radiotelevizije Federacije Bosne i Hercegovine (RTVFBiH). Generalni director RTV FBiH je ostao u prelaznoj ulozi, koja je otvorila vrata političkom uticaju. Upravni odbor Radio televizije RS (RTRS) ostao je politički povezan, što je povećalo političku kontrolu RTRS i podriva uređivačku nezavisnost. Entitetski zakoni o javnom emitovanju nisu usklađeni sa državnim zakonom”, piše u Izvještaju.

Ističe se da je usvajanje Statuta korporacije javnih servisa u toku I da reforme javnog RTV sistema tek treba da bude završena, te da mora da se obezbijedi finansijska održivost RTV sistema, pišu Nezavisne novine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se