1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Drumovima krstare neispravna vozila

BANJALUKA – Pojedine tehničke stanice vlasnicima velikog broja automobila u RS gledaju kroz prste prilikom registracije vozila, zbog čega i neispravni automobili krstare drumovima.

Predsjednik Upravnog odbora Asocijacije tehničkih pregleda RS Ilija Šerbedžija tvrdi da se vozilima koja nisu prošla tehnički pregled produžava registracija, zbog čega ugrožavaju bezbjednost svih učesnika u saobraćaju i ističe da vozači suviše često izbjegavaju tehnički pregled vozila. Kako je objasnio, pojedine stanice za tehnički pregled fiktivno pregledaju automobile i lažiraju podatke o tehničkim karakteristikama vozila.

– Ove stanice u saradnji sa osiguravajućim kućama izdaju potvrdu o ispravnosti vozila, a uopšte ne obave tehnički pregled. Njihov broj se hitno mora smanjiti, jer zbog velike konkurencije, trčeći za profitom i klijentima, prave propuste koje nekoga mogu koštati života – kaže Šerbedžija.

Ističe da je Asocijacija još 2008. godine zatražila obustavu izdavanja dozvola stanicama za tehnički pregled, ali da do danas ništa nije urađeno kada je riječ o tom pitanju.

– Vozači svjesno rizikuju svoj i život putnika koje prevoze u neispravnom automobilu – rekao je Šerbedžija.

Potpredsjednik Skupštine Udruženja osiguravajućih društava RS Cvjetin Softić kaže da ukoliko se izda ispis o tehničkoj ispravnosti vozila za automobil koji se nije pojavio na pregledu, krivicu snosi samo radnik stanice tehničkog pregleda koji je to učinio.

– Radnik u osiguravajućoj kući polisu osiguranja izdaje na osnovu ispisa sa tehničkog pregleda i nije dužan da ispituje klijenta da li je automobil pregledan ili ne. Tehničke stanice treba da obave svoj posao kao treba – ističe Softić i dodaje da u Srpskoj problem predstavljaju vozila starija od 20 godina, jer niko ne može garantovati njihovu ispravnost, te da bi uvođenje video-nadzora prilikom tehničkog pregleda popravilo situaciju.

Da je ova pojava uzela maha govore i podaci Ministarstva unutrašnjih poslova RS, prema kojima su u prvih deset mjeseci ove godine policijski službenici zbog tehničke neispravnosti iz saobraćaja isključili 835 vozila.

Vozač B. S. iz Banjaluke kaže da je prošle godine zaobišao tehnički pregled svog četvorotočkaša, jer nije imao novca da plati tadašnji kvar na automobilu.

– Jedva sam skupio tih 400, 500 maraka za registraciju, a za majstora mi je trebalo 200 KM. Radim s automobilom svakodnevno i ne mogu bez njega nigdje, tako da sam uz pomoć poznanika izbjegao tehnički pregled – iskren je bio ovaj vozač.

On je dodao da je javna tajna da osiguravajuće kuće i stanice tehničkih pregleda nerijetko samo uzmu saobraćajnu dozvolu i novac i naljepnicu o ispravnosti vozila izdaju vlasniku, a da njegovo vozilo čak i ne vide.

Profesor banjalučkog Mašinskog fakulteta Snežana Petković ističe da svako ko ne odveze automobil na obavezan tehnički pregled ozbiljno krši zakon.

– Nedovoženje vozila na tehničke preglede je smanjeno uvođenjem vremenskih normativa, tako da za naredni period planiramo da osavremenimo tehnologiju koja će prisiliti ljude na dolazak. Obavićemo elektronsko uvezivanje svih mjernih uređaja na stanicama tehničkih pregleda, koji će prilikom uvoza vozila na pregled automatski podatke slati u informacioni sistem – priča Petkovićeva i pojašnjava da će uz pomoć čipa RFID znati da li je vozilo koje se pregleda baš ono koje treba.

Kazne

Vozači koji voze neispravan automobil platiće kaznu između 40 i 100 maraka, u zavisnosti od stepena neispravnosti vozila. Oni koji „iskeširaju“ 100 maraka, dobiće i jedan kazneni bod.

– Odobrenje za rad i nadzor nad radom stanica tehničkog pregleda motornih i priključnih vozila u BiH izdaju i sprovode entitetska i kantonalna ministarstva, a novčana kazna, ukoliko propisno ne urade tehnički pregled, iznosi 500 maraka – ističu u MUP-u Srpske, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se