18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Drama u Sarajevu: Vehabija ubio dvojicu vojnika OS BiH, pa se ubio (foto/video)

SARAJEVO – U ulici Safeta Zajke u sarajevskom naselju Rajlovac večeras se dogodila pucnjava u kojoj je pripadnik vehabijskog pokreta, Enes Omeragić bez povoda ubio dva vojnika Oružanih snaga BiH i jednog ranio, poslije čega je pucao nasumično.

Enes Omeragić, osumnjičeni za napad, izvršio je samoubistvo nekoliko minuta prije ponoći i to tako što je aktivirao bombu u svojoj porodičnoj kući u naselju Sokolje kojoj se sakrio poslije napada.

U napadu koji je izvršio Omeragić ubijena su dvojica vojnika OS BiH, ubijeni su vojnici Oružanih snaga BiH Armin (Murisa) Salkić iz Viteza i Nedeljko (Dušana) Radić iz Nevesinja.

Iz Operativnog centra MUP-a Kantona Sarajevo je potvrđeno da je slučaj MUP-u KS prijavljen u 19.35 sati.

„U naselju Rajlovac je večeras došlo do upotrebe vatrenog oružja“, naveli su iz Operativnog centra MUP-a KS, ističući da je došlo do pucnjave i da je na mjesto događaja upućeno više policijskih ekipa.

Napadač je ušao u kladionicu koja se nalazi u ulici Safeta Zajke 241 i otvorio vatru iz automatskog oružja bez povoda na dvojicu muškaraca koji su se tamo zatekli. Potom je nasumično pucao po okolnim objektima i po autobusu gradskog prevoza. Pretpostavlja se da je treća ranjena osoba putnik iz autobusa.

Jedan od očevidaca zločina izjavio je da je napadač pucao po pripadnicima Oružanih snaga BiH, dok stanovnici naselja Rajlovac i Briješće kažu da im je ubica poznat i da živi u blizini.

Svjedoci su još sarajevskim medijima rekli kako je ubica uzvikivao „Allahu ekber“ prije napada, te kako je prema iskazima istih svjedoka bio pripadnik vehabijskog pokreta.

1:33 – Mektić: Veoma izvjesno da je riječ o terorizmu

1:23 – Osumnjičeni za ubistvo dva vojnika OS BiH izvršio samoubistvo

0:15 – MO BIH: Dva vojnika ubijena, jedan ranjen

„Sa dubokim žaljenjem obavještavamo javnost da su dva pripadnika Oružanih snaga BiH ubijena, van vojne lokacije u neposrednoj blizini kasarne Rajlovac OS BiH u večernjim satima 18. oktobra 2015. godine“, saopšeno je iz OS BiH.Tom prilikom jedan pripadnik OS BiH je lakše povrijeđen, te je nakon ukazane ljekarske pomoći u Kliničkom centru Sarajevo pušten kući.U toku su istražne radnje.Na svim lokacijama OS BiH poduzete su potrebne mjere sigurnosti.OS BiH su pozvali predstavnike svih medija da se suzdrže od špekulacija o ovom slučaju, kako bi izbjegli širenje dezinformacija.

0:10 – Sve ukazuje na teroristički napad u Rajlovcu

Boris Jerinić
Boris Jerinić

Jedan Bošnjak i jedan Srbin, pripadnici Oružanih snaga BiH, ubijeni su večeras u pucnjavi u sarajevskom naselju Rajlovac, a jedan vojnik je lakše ranjen, izjavio je Srni zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić.

„Sve aludira da je riječ o terorističkom napadu na instituciju, na državu, na Oružane snage“, rekao je Jerinić.

On je dodao da je policija locirala napadača, da je istraga u toku i su na mjestu ubistva kantonalni tužilac, pripadnici kantonalnog i federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova, te pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

„Mi nemamo ingerencije niti možemo mimo naših lokacija da vršimo bilo kakvu istragu. Čekamo da tužioci i inspektori urade svoj dio posla da bismo imali više informacija“, naveo je Jerinić.

Jerinić je rekao da je u toku vanredna sjednica zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane BiH da se očekuju dodatne informacije.

0:05 – Bili dobre kolege

Ubijeni vojnici Oružanih snaga BiH su Armin (Murisa) Salkić i Nedeljko (Dušana) Radić.

Armin Salkić je rođen 1989. i živio je u Vitezu, a Nedeljko Radić rođen je 1981. i živio je u Nevesinju.

Oba pripadnika Oružanih snaga BiH bili su vojni policajci a posljednja dužnost bila im je u kasarni u Rajlovcu.

Ubijeni Radić i Salkić
Ubijeni Radić (lijevo) i Salkić (desno)

Kako saznaje Avaz, njih dvojica bili su pripadnici Brigade Taktičke podrške bataljona Vojne policije, na formacijskim mjestima vozači.

Salkić i Radić su u trenutku kada je na njih pucao ubojica Enes Omeragić bili u kladionici u ulici Safeta Zajke do broja 240.

Prema informacijama do kojih su došli novinari Avaza, njih dvojica bili su dobre kolege.

Inače, brat i otac jednog od dvojice vojnika koji su ubijeni večeras u Rajlovcu pojavili se na mjestu događaja, te su mediji prisustvovali teškom emotivnom trenutku ovih članova obitelji vojnika.

23:47 – Kako javlja Klix.ba policijski službenici i dalje tragaju za napadačem čiji identitet nije potvrđen. Nezvanično, opkolili su kuću u Sokolju u kojoj napadač navodno živi. Nema još informacija o tome da li je uhapšen.

Stanovnici Rajlovca su u strahu. Napadač je pucao prvo u vojnike u kladionici „5 plus“, a potom na autobus GRAS-a gdje srećom nikoga nije pogodio. Od krhotina stakla povrijeđena su dva putnika i vozač. Jedna od tih osoba zbrinuta je u KCUS-u zbog posjekotina na licu i puštena na kućno liječenje.

ubica je Enes Omeragić, nastanjen u Sokolju.

23:35 – Kako FTV javlja napadač je pri ulasku u kladionicu uzvikivao Alahu ekber.

Svjedoci kažu kako je ubojica uzvikivao „Allahu ekber“ prije napada, te kako te prema iskazima istih svjedoka bio pripadnik vehabijskog pokreta.

Policija još uvijek nije službeno potvrdila ove informacije.

Lukač: Rano ovaj čin okvalificirati kao teroristički napad

U rasvjetljavanje dvostrukog ubistva u Rajlovcu uključeni su i pripadnici Federalne uprave policije, potvrdio je za „Avaz“ direktor FUP-a Dragan Lukač.

– U kladionici u ulici Safeta Zajke došlo je do incidenta oružanog i dvije osobe su smrtno stradale. Radi se na rasvjetljavanju tog slučaja, da se identificira počinitelj i rasvijetle okolnosti samog događaja – kaže Lukač.

On je naveo da je rano ovaj čin okvalificirati kao teroristički napad.

– Treba sačekati i ispitati o čemu se radi, pa ćemo imati jasniju situaciju – dodao je Lukač.

– Na terenu su jedinice za podršku MUP-a KS. Građani se ne trebaju, da kako kažem, plašiti. Mislim da je ta situacija za sada pod kontrolom, u smislu širenja, da bi moglo poprimiti neke veće razmjere. U ovom momentu teško je bilo šta preciznije reći. Vidjet ćemo, šta će pokazati istraga. Prije svega je bitno je da se otkrije počinitelj i da se liši slobode – naveo je Lukač.

[mom_video type=“youtube“ id=“ddiSxHaqKtY“]

Perica Stanić: Ne možemo potvrditi da je riječ o terorističkom napadu

Perica Stanić, direktor SIPA-e, kazao je za „Avaz“ da prema trenutnim informacijama s kojima raspolaže ta agencija, a prema opisu koji su dali očevici događaja, ubica dvojice vojnika vjerovatno je pripadnik vehabijskog pokreta.

Stanić je formirao tim od pripadnika SIPA-e koji bi trebao ići na uviđaj, u zavisnosti šta će odrediti tužilac Tužilaštva BiH, odnosno da li će okvalificirati ovo djelo kao teroristički čin.

– U tom slučaju će SIPA preuzeti slučaj u svoju nadležnost, ali čekamo da se o tome odredi Tužilaštvo BiH – kazao je Stanić.

Kako „Avaz“ nezvanično saznaje, pripadnici MUP-a KS-a locirali su napadača u jednoj kući koju drže pod opsadom. Stanić kaže da je takođe čuo ove informacije, ali da ih trenutno ne može potvrditi.

Kako saznaje „Avaz“, ubijeni su vojnici Armin Salkić i Nedeljko Radić. Oni su radili na formacijskim mjestima vozača u bataljonu Vojne policije Brigade taktičke podrške.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se