8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Destabilizacija regiona u interesu krupnog kapitala

BEOGRAD – Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić rekao je da inostrani centri moći nastoje da destabilizuju region u interesu krupnog kapitala jer Zapadni Balkan ne žele da vide kao dio EU, već kao region u kojem treba da se ruše vlade, prekrajaju granice i mijenja demografska struktura.

Ćeranić kaže da te inostrane centre moći koji žele da destabilizuju region najprije locira u velikim korporacijama i bankarskom kartelu koji imaju veliki uticaj na svoje vlade.

„Željeni cilj su nestabilne vlade koje neće pružati otpor kada se njihovim zemljama budu otimali resursi, a stanovništvo pretvaralo u jeftinu radnu snagu, odnosno u moderne robove“, istakao je Ćeranić.

On je za Elektronsko izdanje Fonda strateške kulture rekao da su evroatlantske integracije poluga koja treba da posluži za slamanje suvereniteta država na Zapadnom Balkanu.

Kad je riječ o Republici Srpskoj, kaže Ćeranić, diplomatija Velike Britanije je najagilnija u osudi autohtone politike koju vodi političko rukovodstvo Srpske, a ne izostaju ni osude iz američke Ambasade.

„Hrvatska je jedan od izvršilaca radova u ekonomskom smislu, njihove kompanije nastoje da ovladaju privredom Republike Srpske, ali i Srbije pri čemu ih najviše interesuje Vojvodina“, naveo je Ćeranić.

Na pitanje kako izbjeći scenario po kojem se izliv nezadovoljstva protiv vlasti pretvara u rušenje ili čak gubitak države, Ćeranić je rekao da spoljni akteri predano rade upravo na tome – da nezadovoljstvo naroda preraste u rušenje države.

„Ne postoji idealna vlast, ali spoljni akteri i ne žele da sruše vlast koju bi zamijenila druga, oni ruše sisteme, uništavaju države. Zato treba neprekidno objašnjavati narodu o čemu je riječ i da, bez obzira na prisutne ekonomske probleme, oni nisu toliki koliki bi mogli da postanu ako nam sruše Republiku“, ocijenio je Ćeranić, dodavši da su neki centri moći Srbima namijenili ulogu Kurda.

On smatra da je najbolji odgovor na aktuelnu destabilizaciju prilika da se Srbi zagledaju u istoriju i čuju glasove predaka, te da se okrenu tradicionalnim vrijednostima i saveznicima.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se