14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Činjenice o seriji ‘Mućke’ koje niste znali (video)

Prva epizoda ove legendarne serije bila je prikazana u septembru 1981. godine. Iako je prošlo mnogo vremena od prvog emitovanja, ona i dalje ne gubi na aktuelnosti, broju fanova, ali i broju repriza širom svijeta. U eks Ju zemljamai se smatra za najrepriziraniju stranu seriju.

Naslov serije je zasnovan na staroj engleskoj poslovici „Samo budale i konji rade za zaradu“ kojom se aludira na napor Del Boja i Rodnija da izbjegavaju redovni posao i plaćanje poreza. Naslovnu pjesmu napisao je i otpevao Džon Salivan, scenarista „Mućki“. U anketi BBC-ja, ovaj sitkom je proglašen za najbolji svih vremena. Ipak, neke stvari i dalje nisu poznate široj publici.

Dejvid Džejson (Del Boj) je želio da napusti seriju 1986. godine, tako da je planirano da epizoda „Who Wants to be a Milillionaire “ bude posljednja i da Del Boj ode u Australiju sa Džambom Milsom. Saliven je pisao scenario za novu seriju „Hot Rod“ u kojoj bi Rodni bio glavni lik. Ipak, Džejson se predomislio, pa je tako i u epizodi promijenjen scenario – Del nije prihvatio poziv da ode na drugi kontinent.

Trigerovo pravo ime u seriji je Kolin Bol. Derek jednom prilikom objašnjava da je nadimak dobio jer liči na konja. Triger, ne Del Boj.

Scene Pekama su snimane u Bristolu, jer producenti nisu mogli da garantuju bezbjednost ekipi serije ukoliko bi se ona zaista snimala u Pekamu. Prvih šest epizoda su iz istog razloga snimane u Zapadnom Londonu.

Kenet Mekdonald (Majk iz „Ragine glave“) preminuo je istog dana kad je najavljeno da će se snimiti još tri epizode.

Kasandra je u seriji prikazana kao djevojka koja je pet godina mlađa od Rodnija. Ipak, u realnom svijetu, glumica Gvinet Strong je dvije godine starija od Nikolasa Lindhersta koji je igrao Rodnija.

Inače, za ulogu Kasandre je konkurisala i kasnije veoma popularna Elizabet Harli, ali je odbijena.

Del Boj, Rodni i Triger su jedina tri lika koja su se pojavila i u prvoj i u posljednjoj epizodi, a samo su Rodni i Del bili u svakoj.

Stric Albert u jednoj epizodi govori kako je boksovao u mornarici. Interesantno, glumac Baster Merifild koji je tumačio ovu ulogu je zaista bio bokser, a glumom je počeo da se bavi tek po odlasku u penziju.

Triger je u seriji Rodnija zvao Dejv. Dejvid Džejson se kolegi Nikolasu Lindherstu uvijek obraćao sa „Nik“.

U scenariju nije bilo planirano da Triger Rodnija naziva Dejv. Međutim, glumac Rodžer Lojd Pek je kolegama na setovima stalno miješao imena. Tako je Nikolasa Lindhersta nazivao Dejv po Dejvidu Džejsonu koji je igrao Dela. Saliven je ovo iz zafrkancije riješio da upotrebi u jednoj epizodi, ali je ispalo smješnije nego što se nadao, te je odlučio da nadimak Dejv ostane zauvijek dio „Mućki“.

Dejvid Džejson i dalje u svom ormaru čuva pulovere koje je nosio kao Del Boj i ne planira da ih ikada da na nekakvu aukciju.

U kultnoj sceni u kojoj Del Boj pada kroz šank Triger nije ni trebalo da se pojavi. Naime, glumac Rodžer Lojd Pek je tokom snimanja epizode „Yuppy love“ bio u blizini mjesta snimanja, pa je riješio da svrati i pita Salivena da li mu je potreban. Tada je scenarista došao na ideju da napravi Trigerovu reakciju na pad, što je i te kako doprinjelo popularnosti ove scene.

Seriju su kritikovala neka feministička udruženja kao rasističku, jer je Pekam opisivan kao kraj u kome gotovo da nema crnaca, iako su oni zapravo većinsko stanovništvo u tom dijelu Londona.

Tokom dvadeset i dvije godine snimanja korišćeno je četrnaest različitih vozila relian regal, čuvenog trotočkaša koji vozi Del Boj.

Dejvid Džejson nikada nije želio da prihvati da su „Mućke“ sitkom. U svojim intervjuima ih opisuje kao tragikomediju.

Del Boj je samo jednom pravilno upotrebio francuski jezik u cijeloj seriji. To se dogodilo kada je sreo Denzila i rekao mu „Bonjour!“ Interesantno, radnja te epizode se odigrava upravo u Francuskoj.

U sceni u kojoj Albert razlupa svoj brod na dokovima, klinac koji mu se smije jeste sin glumca Patrika Mareja koji je igrao Mikija Pirsa.

Robi Vilijams se pojavio u „Mućkama“! Naime, u epizodi „Mother Nature’s Son“ dok Bojsi za šankom priča o „pekamskoj izvorskoj vodi“, u blizini sedi Robi, tada pevač benda „Take That“. U istom trenutku se u pabu čuje upravo pjesma te grupe.

Umjesto u „Zlatnoj groznici“, Del je prvobitno trebalo da se pojavi u kvizu „Želite li da postanete milioner“, ali do dogovora dvije produkcije nije došlo.

Najduže snimana scena je bila ona na dekinom grobu. Naime, Džejson i Lindherst su često plačem prekidali snimanje jer su sjećanje na glumca Lenarda Pirsa koji je tumačio njihovog deku doživljavali veoma emotivno. Suze u toj sceni su prave.

Nakon „Mućki“ su snimljene i dvije spinof serije – „Zelena trava doma mog“ iz 2005. koja prati Bojsija i Marlin kroz 32 epizode, a prilikom njihove selidbe iz Pekama, kao i „Rock & Chips“. Ova serija je prikazivala život u Pekamu šezdesetih, od trenutka rođenja Rodnija Trotera. Gledaoci su imali priliku da vide kako izgleda Džoan, Delova mama, ali i svi ostali likovi koji su se, manje ili više, pominjali u samim „Mućkama“. Nakon samo tri epizode, snimanje je prekinuto zbog smrti Džona Salivena. Nikolas Lindherst, koji je u ovoj seriji igrao Fredija Žapca, izjavio je da prekid ovog snimanja smatra za najtužniji momenat u svojoj karijeri.

[mom_video type=“youtube“ id=“63rcdLeXiU8″]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se