12 C
Zvornik
25. април 2024.

Biznis mu procvjetao pošto je radnicima drastično povećao plate

Prije šest meseci, direktor tehnološke kompanije Gravity, Den Prajs dospio je u medije po cijelom svijetu nakon što je objavio da povećava minimalnu platu za zaposlene na 70.000 dolara godišnje (odnosno oko 5.800 dolara mjesečno). Svoju platu sa milion dolara godišnje srezao je na 70.000, kako bi mogao isfinanasirati svoju odluku.

Iako su mu predviđali brzu propast, čini se da je odluka bila dobra.

Prajs je svoju odluku obrazložio rekavši da želi da bori protiv nejednakosti u platama, posebno s obzirom na to da su plate menadžera “potpuno poludele”.

“Nejednakost u prihodima ubrzano se razvija i to u pogrešnom smjeru.” rekao je Prajs New York Timesu “Želim da se borim za ideju da svako inteligentan, vrijedan i produktivan ima pravo na životni stil srednje klase”.

Kritičari su ga „popljuvali“ i rekli da to nikad neće funkcionisati, predvidevši mu brzu propast. I ispočetka se činilo da su u pravu.

Nakon što je sebi smanjio platu Prajs je morao da iznajmi svoju kuću kako bi dodatno zaradio jer nije mogao da pokrije privatne troškove. Morao je i da zaposli desetak novih ljudi jer je njegov postupak privukao brojne klijente, što je dobro, ali troškovi su značajno narasli jer je i novim zaposlenima morao dati istu platu od 70.000 dolara.

Bio je čak optuživan i da “širi komunističke ideje i ugrožava biznis u Sijetlu.

Međutim, pola godine kasnije se čini da se Prajsova nesebičnost isplatila. Kako piše Inc magazine profit kompanije se udvostručio u proteklih šest mjeseci, od uvođenja odluke o platama. Narudžbine novih klijenata su skočile sa 30 na 2000 mjesečno, a što je možda i važnije, u trećem kvartalu je skočio i procenat klijenata koje je Prajs uspeo da zadrži, prenosi Net.hr.

[mom_video type=“youtube“ id=“9SPpCH-oQf4″]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se