15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

BiH na putu legalizacije kanabisa kao lijeka

SARAJEVO, BANJALUKA – Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS uputilo je juče nadležnim organima na državnom nivou prijedlog za stvaranje zakonske mogućnosti da se sintetski kanabinoidi u BiH koriste kao lijek u humanoj medicini.

Zahtjev je upućen Savjetu ministara BiH, Ministarstvu civilnih poslova BiH, Ministarstvu bezbjednosti BiH, kao i Komisiji za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga BiH.

„Postupajući po inicijativama udruženja građana oboljelih od multiple skleroze, uputili smo dopise Komori i Društvu doktora medicine RS, kao i JZU UKC RS, u kojima smo zatražili da se u okviru nadležnih medicinskih grana, prateći savremena medicinska dostignuća u ovoj oblasti, izvrše stručne konsultacije i razmotri potreba uvođenja kanabisa u terapiju određenih oboljenja“, rečeno je „Nezavisnim“ u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.

Mišljenje i stručni stav koji su potom dobili ukazivali su na opravdano razmatranje uvođenja doziranih farmaceutskih oblika na bazi sintetskih kanabinoida u terapijsku primjenu za strogo definisane indikacije, nakon čega su se obratili resornim institucijama i tijelima na nivou BiH.

Milan Stjepanović, predsjednik Regionalnog udruženja oboljelih od multiple skleroze, koje je iniciralo otvaranje ove teme, ocjenjuje da je dobro što se stvari pokreću.

„Mi, međutim, nismo dosad sarađivali na tom planu s kolegama iz FBiH i ne znamo kojim intenzitetom se tamo stvari odvijaju i kako će se dalje rješavati ovo pitanje.“ napominje Stjepanović za „Nezavisne“.

U Udruženju oboljelih od multiple skleroze u Sarajevu podsjećaju da mora postojati medicinska, farmaceutska i naučna, ali i zakonska regulativa koja bi omogućila upotrebu zasad zabranjenih sredstava u medicinske svrhe.

Takođe, Komora magistara farmacije Federacije BiH uputila je inicijativu Ministarstvu civilnih poslova i Ministarstvu sigurnosti BiH za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe i ova je inicijativa, kako nam je potvrđeno juče, iz ovih resora proslijeđena Komisiji za droge, koja bi trebalo da se izjasni o tome na jednoj od narednih sjednica.

U BiH se preparati od kanabisa ne koriste u medicini, a prema zakonu, nalaze se na listi 1 zabranjenih psihotropnih supstanci i upotreba u industrijske svrhe, dozvoljena je samo ako sadržaj THC-a u suvoj tvari ne prelazi količinu od 0,2 odsto. Osim toga, konoplja, njene smole, ekstrakti i tinkture su na popisu zabranjenih supstanci i biljaka, odnosno zabranjenih opojnih droga, a za primjenu u svrhe medicinskog ili naučnog istraživanja biće potrebna i dozvola Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Ista inicijativa, podsjetimo, pokrenuta je i u Srbiji, dok je upotreba marihuane u medicinske svrhe nedavno legalizovana u Hrvatskoj i to Pravilnikom Ministarstva zdravlja RH, koje je omogućilo oboljelima od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a korištenje indijske konoplje i lijekova na bazi ove supstance uz ljekarski recept.

Zemlje u kojima je već legalizovana

Zemlje u kojima su kanabinoidne supstance legalizovane u medicinske svrhe su Austrija, Češka, zemlje Skandinavije, Beneluksa, Njemačka, Italija, Velika Britanija, Švajcarska, Poljska, Mađarska, Slovenija…

Prema tvrdnjama zagovornika legalizacije u medicinske svrhe i u BiH, kanabisovo ulje umanjuje bolove oboljelima od karcinoma, multiple skleroze, epilepsije te produžava vitalnost oboljelih.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se