10.4 C
Zvornik
23. април 2024.

Artman: Zapad prodao Srebrenicu

BEOGRAD – Bivši portparol Haškog tužilaštva Florans Artman navela je u svojoj knjizi da je Srebrenica u julu 1995. godine „prodata“ u diplomatskoj igri i tajnom dogovoru SAD, Velike Britanije i Francuske, prenosi list „Danas“.

Floransova je navela da njena knjiga sadrži „nepobitan dokaz“ da su tri zapadne velesile dogovorom i željama svojih diplomata, da što prije dogovore mir, žrtvovale Srebrenicu i ostavile je srpskoj vojsci.

Ona je istakla da se ključni sastanak dogodio krajem maja, kada su američki predsjednik Bil Klinton, francuski predsjednik Žak Širak i britanski premijer Džon Mejdžor dogovorili da zaustave NATO vazdušne udare, oduzevši ovlaštenja stranim komandantima.

„Iako je dil napravljen kada su snage Ratka Mladića kao taoce uzele nekoliko UN vojnika, odluka nije promijenjena sve do pada Srebrenice. To je nešto što je Zapad uvijek negirao i stalno slao demantije kada bi se objavila ta informacija“, rekla je Artmanova.

Ona je osudila ovogodišnji incident u Potočarima kada je napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić, ali je ocijenila šokantnom ocjenu EU u saopštenju nakon incidenta u kome je navedeno „vrijeme da se okrene novi list“.

„Ne smije se okrenuti stranica koja nije pročitana“, rekla je Artmanova.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se