18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Alumina: Oko 1.000 tona zeolita na američko tržište

ZVORNIK – Kompanija „Alumina“ plasiraće u toku ove godine blizu 1.000 tona zeolita na tržište Sjedinjenih Američkih Država.

U sektoru Marketing najvećeg zvorničkog kolektiva kažu da su prošle godine, na američko tržište, poslate probne količine zeolita za molekulska sita i da je nakon određenog vremena i svih procedura u vezi provjere kvaliteta i primjene ovog proizvoda, zeolit sa oznakom „Alumine“ zadovoljio zahtjeve američkog kupca.

U „Alumini“ se nadaju da će sljedeće godine povećati prodajne količine na američkom tržištu.

„Očekujemo nove kupce i da ćemo uspostaviti redovno snanbdijevanje zeolitom američkih kompanija sa kojima ćemo u kontinuitetu sarađivati u narednom periodu“, ističu u „Alumini“.

Prisustvo fabrike na američkom tržištu je još jedna potvrda renomea koji „Alumina“ ima na inostranom tržištu, kao jedan od najvećih svjetskih proizvođača zeolita koji ima primjenu u raznim industrijama.

U Marketingu „Alumine“ objašnjavaju da zvornička fabrika, u kojoj se više od tri decenije proizvodi zeolit za deterdžentsku industriju, danas radi sa vodećim partnerima, kako u sferi deterdžentskog zeolita, tako i molekulskih sita.

„Alumina“ je skoro stoodstotni izvoznik i svoje proizvode plasira u više od 20 evropskih zemalja, te na tržište Rusije i Bliskog istoka.

Zbog nepredvidljivih prilika na tržištu, objašnjavaju u ovoj fabrici, za kompaniju je važno da ima široku oblast primjene svojih proizvoda, a takođe i široku lepezu kupaca u svakoj oblasti primjene.

„Veoma je bitno da imamo dobru distribuciju tržišta. Događa se da pojedini kupci imaju problema u smislu značajnog smanjenja kapaciteta pa čak i zaustavljanja svoje proizvodnje usljed nepovoljnih trendova cijena njihovih proizvoda na tržištu“, navode u Marketingu „Alumine“, dodajući da je cijena glinice varijabilna i trenutno jako niska.

U ovakvim situacijama, objašnjavaju, „iskakanje“ velikih partnera iz poslovnih ugovora može uveliko da se odrazi na fabriku kao njihovog snabdjevača.

„Kad imate više manjih kupaca, onda je lakše amortizovati gubitak jednog ili dva kupca“, kažu u sektoru Marketing.

Rukovodstvo zvorničke kompanije nastoji je da se maksimalno koliko je moguće ide u nemetalurški sektor, a zeoliti su jedan od nemetalurških programa.

Aktivnosti su zbog toga usmjerene na proširenje proizvodnog programa u alumosilikatnoj oblasti, posebno u dijelu molekulskih sita. Do sada su ponuđena četiri tipa zeolita za molekulska sita, a početkom iduće godine na tržištu će se naći još jedan proizvod iz ove oblasti.

Menadžment „Alumine“ je u protekle dvije godine investirao oko 1,6 miliona KM u proširenje kapaciteta i proizvodni program zeolita.

„Mi radimo na razvoju naših proizvoda i u ovoj sferi alumosilikatne hemije nastojimo da osvojimo još nekoliko programa koji će donijeti određeni benefit i obezbijediti stabilnost kompaniji“, zaključuju u sektoru Marketing „Alumine“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se