15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

10 Neobičnih (i bizarnih) kućnih lijekova iz 18. vijeka

U kasnim 1740-tim, John Wesley, suosnivač metodizma, je objavio knjigu koja je nudila “jednostavan i prirodan način liječenja većine bolesti”. Ova knjiga je bila namjenjena ‘običnim ljudima’ kako bi mogli brzo i efikasno izliječiti većinu bolesti u vlastitom domu.Većina Welseyjevih lijekova se sastojala od toga da pacijent treba piti hladnu vodu ili se okupati u istoj, a prema njemu, hladna voda je liječila veliki broj bolesti, uključujući i rak dojke! Ali, neki od njegovih prijedloga, poput korištenja čaja od kamilice za želudac, su preživjeli i danas. Ostali lijekovi su ipak bili pomalo čudnovati i bizarni za današnje standarde, a ovo su neki od njih…

Napomena: Ne pokušavajte kod kuće!

10. Lijek za zaustavljanje krvarenja iz nosaPijte sirutku i jedite grožđice svaki dan, kaže Wesley, jer će vam to pomoći da spriječite krvarenje iz nosa. Ostale metode prevencije ili liječenja su “držite užareni komad uglja ispod nosa” i “umočite krpu u ocat, zapalite je i zatim udišite njen miris.”

9. Lijek za ‘Prehladu u glavi’

Bolest koju je Wesley nazvao ‘Prehlada u glavi’ je najbolje liječiti tako što ćete uzeti koru od naranče, od nje napraviti dva valjka – i ugurati ih u nos.

8. Lijek za ‘bijele tačkice u oku’

Iako je nejasno na šta je Wesley tačno mislio kada je pisao o “bijelim tačkicama u oku”, najvjerovatnije da se radilo o muscae volitantes (sitne, neobično oblikovane tačkice koje se ponekad pojavljuju u vašoj viziji, najčešće kada gledate u nebo tokom sunčanog dana). Wesley je imao lijek i za ovu ‘bolest’: “Prije odlaska u krevet, stavite malo voska iz ušiju na oči – to je izlječilo mnoge.”

7. Lijek za kostobolju

“Ne obraćajte pažnju na one koji kažu da se kostobolja ne treba liječiti. Oni zapravo kažu, ona se ne može izliječiti”, piše Wesley. (“Oni” se vjerovatno odnosilo na doktore iz tog perioda.) “Znam da se ne može izliječiti od njihovih recepata. Ali sam znao da izliječim mnoge ljude, bez ikakvog negativnog uticaja sljedećem: “Kostobolja na nozi ili ruci se može izliječiti tako što ćete na bolno mjesto staviti sirov nemasni odrezak [govedina]. Promijenite ga jednom u dvanaest sati, sve dok vas ne izliječi.”

6. Lijek za žuticu

Wesley predlaže liječenje žutice jednostavnim tretmanom: “nosite lišće biljke rusa (chelidonium) pod nogama.” Drugi mogući tretmani uključuju uzimanje male tablete napravljene od sapuna od maslina u jutarnjim satima – osam do 10 dana, ili, “tri dana ležite na ljuskama od jaja, tri jutra postite, ili najjednostavniji lijek: hodajte dok se ne preznojite.”

5. Lijek za upalu plućne maramice

Wesley predlaže da liječite upalu plućne maramice na slijedeći način: “ispecite luk na žaru, pomiješajte ga s kremom i namažite bolnu stranu.” Drugi lijek je nešto drugačiji: “Ispunite unutrašnjost jabuke tamjanom, zatim je pecite dok se ne pretvori u pepeo, napravite od nje kašu i pojedite je.”

4. Lijek za grlobolju

Grlobolja na koju je Wesley mislio je danas poznata kao “peritonsillar apsce”, odnosno komplikacija prilikom upale krajnika. Njegov lijek je bio prilično jednostavan: “Veliki tost od bijelog kruha namočite viskijem, i zatim ga stavite na vrh glave i ostavite tu sve dok se u potpunosti ne osuši.”

3. Lijek za zubobolju

Lijek za zubobolju, prema Wesleyju, je bio elektro šok u zub. Ako je to previše ekstremno za vas, alternativa je da trljate obraz petnaest minuta, ili stavite komadić češnjaka u uho.

2. Lijek za posjekotine

Prva Wesleyeva metoda liječenja (manjih) posjekotina i nije nešto posebno drugačija od današnjih. On preporučuje da stavimo palac na ranu i držimo ga tu pola sata. Druga metoda, za dublje posjekotine, je ipak malo nekonvencionalnija: “Na posjekotinu stavite komad prženog sira.”

1. Lijek za malaričnu groznicu

Postoje mnogi prirodni lijekovi za liječenje malarične groznice, ali Wesley predlaže da prvo pokušate sa “blagim riganjem”. Ako to ipak ne uspije, on predlaže da stavite vreću trave na stomak. Trava treba da bude isjeckana, a da kožna vreća ima rupe na sebi.

Ako i vreća trave ne upali, postoji i treći lijek… “Napravite šest osrednjih pilula od paučine, popijte jednu prije kupanja hladnom vodom, dvije prije sljedećeg, i ostale tri ako bude potrebno.”

(NN/pixelizam.com)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se