23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Vuleta: Zajednički djelovati u pružanju pomoći migrantima

ZVORNIK – Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Drago Vuleta izjavio je danas u Zvorniku da je neophodno zajedničko djelovanje u pružanju neophodne pomoći migrantima ukoliko dođu na teritoriju Republike Srpske kako bi mogli da nastave put do njihovog glavnog odredišta EU.

Vuleta je, nakon sastanka Interresorne grupe za pružanje pomoći migrantima u slučaju njihovog ulaska i prolaska kroz Republiku Srpsku i gradonačelnika i načelnika iz istočnog dijela Republike Srpske, rekao novinarima da ozbiljnost situacija nalaže da se djeluje zajedno u ovoj migranstkoj krizi, koja još zaobilazi Republiku Srpsku, odnosno BiH.

Vuleta: Sigurno je da ćemo im pružiti neophodnu pomoć u hrani, lijekovima i transportu
Vuleta: Sigurno je da ćemo im pružiti neophodnu pomoć u hrani, lijekovima i transportu

Vuleta, koji je i predsjendik Interresorne grupe za pružanje pomoći migrantima u slučaju njihovog ulaska i prolaska kroz Republiku Srpsku, rekao je da je neophodno da se u svakom momentu mora imati plan za zajedničko djelovanje, za sagledavanje potencijalnih mogućnosti gdje bi mogranti mogli ulaziti u Republiku Srpsku radi pružanja neophodne pomoći.

„Ako dođe do toga da uđu u Republiku Srpsku u nekom masovnijem obliku sigurno je da ćemo im pružiti neophodnu pomoć u hrani, lijekovima i transportu do odredišta gdje žele, odnosno do granica sa EU“, rekao je Vuleta.

Vuleta je rekao da su na sastanku bili prisutni i predstavnici policije Republike Srpske i načelnici centara javne bezbjednosti Bijeljina, Istočno Sarajevo i Trebinje, jer je upravo procjena da bi moglo na tim područjima da dođe do ulaska migranata u proširenom kapacitetu.

Interresorna grupa je sastavljena od predstavnika ministarstava za izbjeglice i raseljena lica, unutrašnjih poslova, lokalne uprave i samouprave, finansija, Republičke uprave civilne zaštite i Republičkog crvenog krsta.

Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović rekao je da se ne očekuje da dođe do nekog masovnog upada migranata.

On je dodao da je Zvornik na takvoj poziciji da se mora razmatrati svaka opciju ukoliko se desi da Zvornik bude jedan od tačaka na njihovoj mapi puta do konačnog odredišta Zapadne Evrope.

„Ukoliko dođu prihvatićemo ih i uraditi ono što možemo“, rekao je Stevanović i dodao da nadležne službe urade evidenciju, dok će opština zajedno sa Republikčim štabom Civilne zaštite obezbjediti neki smještaj kako bi se migranti prihvatili, okrijepili i odmarali u zatvorenom prostoru.

Stevanović: Ljjudska obaveza da im pomognemo
Stevanović: Ljudska obaveza da im pomognemo

Stevanović je rekao da imaju dvije mapirane lokacije za prihvat migranata i naglasio da zvornički narod zna šta znači ostaviti svoje ognjište.

„Imajući u vidu nedostatak sredstava i probleme sa kojima se svakodnevno susrećemo, voljeli bi da njihova mapa puta zaobiđe Zvornik, Republiku Srpsku i BiH, ali ako dođu naša je ljudska obaveza da im pomognemo“, rekao je Stevanović.

Načelnik Odjeljenja za boračko invalidsju zaštitu Grada Bijeljina Slaviša Savić rekao je da, prema svim procjenama, ne bi trebalo da bude masovnih ulazaka migranata na teritoriju Republike Srpske.

Savić, koji je i načelnik Štaba za vanredne situacije Grada Bijeljina, rekao je da se Bijeljina sprema za eventualno novonastalu situaciju ukoliko dođe do masovnijeg ulaska migranata.

„Štab za vanredne situacije je odredio lokaciju u Eko kampu Amajlije za prihvat migranata ako bi ušli na teritoriju Grada“, rekao je Savić i dodao da bi akcent bio stavljen na humanitarni dio da se okrijepe, nahrane, preobuku, te da im se pruži medicinska pomoć.

On je naglasio da je jedan od velikih problema finansijke prirode, jer Grad Bijeljina nije planirao ove godine nikakva budžetska sredstva za prihvat migranata.

Zamjenik načelnika Grada Trebinje Neđo Ćebedžija izrazio je nadu da do masovnijeg ulaska migranata u Republiku Srpsku, odnono BiH, neće ni doći.

Ćebedžija: Petpostavlja se da bi prelezak migranata mogao biti preko Trebinja, Istočnog Sarajeva i Bijeljine
Ćebedžija: Petpostavlja se da bi prelezak migranata mogao biti preko Trebinja, Istočnog Sarajeva i Bijeljine

„Petpostavlja se da bi prelezak migranata mogao biti preko Trebinja, Istočnog Sarajeva i Bijeljine, pa u tom smislu preduzimamo određene korake, jer u zimskom periodu u Trebinju u principu nema snijega pa bi, možda očekivano, iz tih razloga neki veći talas mogao da ide južnim dijelom Republike Srpske“, rekao je Ćebedžija.

On je dodao da Trebinje ne raspolaže sa nekim čvrstim objektom koji bi bio namjenski iskorišćen za migrante, ali je kao alternativa ponuđena kasarna u Bileći koja je od Trebinja udaljena tridesetak kilometara.

„Što se tiče samog Trebinja za smještaj migranata mogli bi ponuditi manji broj šatora i to uz pomoć Republičke civilne zaštite“, rekao je Ćebedžija.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se