10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Vukanović: Mektić i Bosić nisu učestvovali u aferi „Snimak“

Nebojša Vukanović, savjetnik zamjenika predsjedavajuće Predstavničkog doma Mladena Bosića, rekao je da je samo on dio slučaja „Snimak“ i da ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić nema veze s tim, a da je Bosić „samo znao“ za njegove namjere da kontaktira neka lica koja će progovoriti o kriminalu u Republici Srpskoj, ali da nije lično učestvovao.

Vukanović smatra da je mnogo bitnije da se „pažnja javnosti usmjeri na ono o čemu na snimku govore Mile Radišić i Goran Suvara“, a ne na način na koji je on došao do tonskih snimaka i fotografija, koji su dospjeli u javnost povodom ovog slučaja.

„Moguće je da sam kriv jer nisam provjerio o kakvim licima je riječ, kao i za koga oni zapravo rade“, rekao je Vukanović novinarima u Sarajevu.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u parlamentu BiH Staša Košarac imao je danas namjeru da postavi poslaničko pitanje ministru bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Draganu Mektiću u vezi sa činjenicom da je prije desetak dana javnost imala priliku da, putem sredstava informisanja, čuje, vidi i pročita izjave lica po imenu Goran Suvara, čija svjedočenja na najteži mogući način kompromituju nekolicinu zvaničnika u zajedničkim institucijama vlasti, uključujući i Mektića.

Košarac je izrazio žaljenje što ministar bezbjednosti nije bio prisutan na posebnoj sjednici oba doma parlamenta BiH kako bi odgovorio na poslaničko pitanje o optužbama da je umiješan u aferu podstrekavanja lica po imenu Goran Suvara da vrši nelegalno snimanje, kao i o optužbama da su po nalogu ministra Mektića Suvari izrađena lažna dokumenta.

„Nedostaju odgovori ministra Mektića na brojna pitanja u vezi s ovom aferom, baš kao što od njega očekujem precizan odgovor na ranije postavljeno pitanje o rezultatima istrage u vezi s napadom na premijera Srbije Aleksandra Vučića 11. jula u Srebrenici“, rekao je Košarac Srni.

„Iz izjava tog lica, koje jeste s one strane zakona, što pomenutim funkcionerima, očigledno, nije smetalo da pokušaju da ga iskoriste kako bi lažno diskreditovali predsjednika Republike Srpske, proizilazi da je Mektić na drastičan način zloupotrijebio poziciju ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH i izašao iz okvira svojih nadležnosti.

To lice, naime, tvrdi da posjeduje audio i video dokaze, kao i fotografije, koje svjedoče o zloupotrebama i navođenju tog lica na različite vrste nezakonitih radnji, poput nezakonitog snimanja, podmićivanja i otmice. Sve te nezakonite radnje, prema svjedočenju tog lica, trebalo je da autoritetom pozicije koju obavlja pokrije ministar Mektić“, navodi se u pitanju koje je Košarac danas namjeravao da postavi Mektiću.

Imajući u vidu sadržaj tih izjava, Košarac je namjeravao da pita Mektića „da li je tačno da je učestvovao u organizovanju i podstrekavanju pomenutih nezakonitih radnji i da li je tačno da je gospodin Mektić dao nalog da se licu po imenu Goran Suvara izradi lažna lična karta, vozačka dozvola i pasoš“.

„Ukoliko je to tačno, na koji način je to učinjeno, odnosno da li je, eventualno, riječ o teškoj zloupotrebi programa za zaštitu svjedoka? Da li ste, gospodine Mektiću, ako već tvrdite da za vas nema nedodirljivih političara, zatražili od nadležnih institucija da istraže porijeklo 50.000 evra, novca kojeg je Nebojša Vukanović, savjetnik zamjenika predsjedavajuće Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladena Bosića, nelegalno iznio iz BiH kako bi licu po imenu Goran Suvara platio za izvršenje nezakonitih radnji?

Na kraju, pitam vas, gospodine Mektiću, kada ćete se izviniti novinarkama Radio-televizije Republike Srpske, koje ste javno izvrijeđali, pominjući im članove porodice i djecu“, navodi se u pitanju koje je predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac namjeravao da postavi ministru bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Draganu Mektiću.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se