18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Vojska Sirije krenula u veliku ofanzivu protiv ISIS-a (foto/video)

DAMASK – Sirijska vojska pokrenula je veliku ofanzivu za preuzimanje nekoliko ključnih gradova i regiona koji su pod kontrolom Islamske države, javlja Ruša tudej.

General Ali Abdulah Aiioub, šef sirijske Generalštaba, najavljujući ofanzivu rekao je da je ona pokrenula zahvaljujući vojnoj akciji Rusije.

„Zahvaljujući vazdušnim napadima ruske avijacije samnjene su mogućnosti međunarodne terorističke organizacije Islamske države“, rekao je general.

Ruski avioni počeli su napade na mete terorista u Siriji prošle nedjelje, bombardujući više od 100 ciljeva u cijeloj zemlji.

Ofanziva u Siriji (1) Ofanziva u Siriji (2)Zamjenik sirijskog ministra inostranih poslova Faisal Mekdad rekao je da je Rusija postigla značajne vojne rezulate za nekoliko dana, koji „prevazilaze ono što su snage pod vođstvom SAD uradile za više od godinu“.

Ranije dnas, lokalni mediji u Siriji javili su da su vladine snage raspoređene u nekoliko sirijskih provincija a da se najveća operacija odvija u Hami, 200 kilometara sjeverno od glavnog grada, Damaska.

Libanski TV kanal Al-Manar javlja da je sirijska vojska u Hami napredovala juče oko 50 kilometara, zauzimajući nekoliko gradova i strateški važne planinske uporišta militanata iz Al-Nusre, ogranka Al Kaide u Siriji i drugih terorističkih grupa. Sirijske vladine snage krenule su u ofanzivu i u provinciji Idlib.

[mom_video type=“youtube“ id=“D7KLb6gEd5s“]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se