10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Vojni rok u Sjevernoj Koreji: Najgore iskustvo na svijetu

U Sjevernoj Koreji nema razlike među polovima kada je u pitanju vojska, jer u nju moraju i momci i djevojke.

Muškarci u Sjevernoj Koreji vojsku služe 10, a žene sedam godina. Specijalne jedinice ličnih čuvara Kim Džong-una u vojsci ostaju pak 13 godina.

Vojni rok je obavezan, a u vojsku se većina upisuje nakon srednje škole. Oni koji odu na studije, obično vojsku ‘odrađuju’ nakon završetka školovanja, pri čemu osobe sa univerzitetskom diplomom mogu dobiti pet godina vojnog roka, dok oni koji su dobili titulu inženjera ili su pohađali neki naučni studij, u vojsci ostaju svega tri godine jer je bivši vođa Kim Džong-il želio da ohrabri i podstakne ljude na naučne studije.

Glavna poteškoća s kojom se susreću oni koji služe vojni rok jeste to što moraju da trpe glad. Vojnici u specijalnim jedinicama su, doduše, dobro zbrinuti, ali oni koji su stacionirani izvan glavnoga grada Pjongjanga dobiju samo dva ili tri krompira za obrok ili se hrane sirovim kukuruzom ili pirinčem.

Zahvaljujući takvoj prehrani, sjevernokorejski vojnici su nekoliko centimetara niži od svojih južnokorejskih kolega, napisao je Adam Katkart.

Uprkos oskudnim obrocima, vojnici ne samo da treniraju, nego odlaze i da pomažu poljoprivrednicima na njihovim pirinčanim poljima. Mnogi od njih su vrlo mršavi i gladni, i očajnički žele da pobjegnu.

Vojna policija uvijek pazi na dezertere koji bježe u potrazi za hranom. Ponekad ti vojnici kradu od civila i poljoprivrednika, jer su očajni i gladni. A ako nađu bilo šta jestivo, ukrašće to bez razmišljanja.

Priča se i da neki viši oficiri čak naređuju vojnicima da idu da kradu. Ako ne uspiju, budu kažnjeni.

Polovina vojnika kući se vraća pateći od posljedica neuhranjenosti, a mnogi se otpuštaju kući kako bi se oporavili. Većina je preslaba za samostalno hodanje, pa ih njihovi roditelji moraju pokupiti i hraniti kako bi povratili snagu i zdravlje. Kada im se zdravstveno stanje pak poboljša, vraćaju se nazad u vojsku.

Srećni su oni koji služe u specijalnim jedinicama ili imaju posebno dobre oficire koji se brinu za njih. Nesrećniji, s druge strane, umiru od gladi prije nego što im roditelji pomognu. Zbog svega toga služenje vojnog roka u Sjevernoj Koreji jedno od najgorih u svijetu.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se