4.4 C
Zvornik
17. април 2024.

Više od 50 ruskih aviona bombarduje ISIL (video)

MOSKVA – Više od 50 aviona i helikoptera nalazi se u sastavu avijacione grupe Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije koja bombarduje objekte međunarodne terorističke organizacije Islamske države na teritoriji Sirije, saopštio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

„Avijaciona grupa je bila raspoređena u najkraćem mogućem vremenu. Mi smo mogli to da uradimo, jer su osnovne zalihe materijalnih sredstava i municije postojali u bazi za materijalno–tehničku logistiku u Tartusu. Ostalo je samo da se premjesti avijacija i doveze neka oprema“, rekao je predstavnik ruskog vojnog resora.

U vojnom resoru su saopštili da su Vojno–kosmičke snage Rusije noćas napale četiri objekta Islamske države u Siriji, dok je izvedeno osam naleta aviona Su-24M i Su-25.

„Danas je izvedeno više od 20 naleta aviona i napadnuto je osam objekata terorističke grupe Islamske države. U naletima su učestvovali avioni Su-24M i Su-25 koji su prošli duboku modernizaciju i koji posjeduju najsavremenije sisteme za ciljanje“, rekli su u Ministarstvu odbrane Rusije.

Ruska avijacija je uništila štab terorista i skladište naoružanja u rejonu Idlib u Siriji tokom napada na objekte Islamske države protekle noći, saopštila je pres–služba Ministarstva odbrane Rusije.

„Uništeni su štab terorističkih formacija i skladište naoružanja u rejonu Idlib, kao i utvrđeni komandni centar militanata iz tri nivoa u rejonu Hame“, saopšteno je u vojnom resoru.

„Kako bi se izbjegle civilne žrtve prilikom bombardovanja, mete napada ruske avijacije određuju se samo na osnovu potvrđenih obavještajnih podataka, koji dolaze iz različitih izvora, i one se nalaze van naseljenih mjesta“, piše u saopštenju.

Vojno–kosmičke snage Rusije aktivno koriste sredstva kosmičke obavještajne službe i dronove za dobijanje podataka o lokacijama terorista i rezultatima napada, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruski avioni su uništili fabriku, gde su militanti pripremali vozila za eksplozije.

„Prilikom direktnog udara avionske bombe u potpunosti je uništena fabrika za pripremu vozila za eksplozije, koja se nalazila severno od Holmsa“, kaže se u saopštenju

s_h8YISqJRQ

Moskva: Rusija će informisati SAD o toku operacije

Rusija će informisati SAD o toku ruske operacije u borbi protiv terorističke grupe „Islamska država“ (ISIL), izjavio je danas zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov.

On je naveo da iz Vašingtona „nije bilo signala“ da želi da učestvuje u radu informativnog centa u Bagdadu, koji su formirale Rusija, Sirija, Irak i Iran.

„Informisaćemo zainteresovane strane, uključujući SAD, o našoj aktivnosti u okviru vazdušne operacije u borbi protiv ISIL“, rekao je Rjabkov u Sankt-Peterburgu, navodi TAS S.

Većina Rusa protiv oružanih dejstava u Siriji

Većina Rusa je protiv oružanih dejstava u Siriji, ali smatra da Moskva treba da podržava sirijskog predsjednika Bašara el-Asada, pokazuju rezultati ankete nezavisnog Levada centra.

Anketa je pokazala da je sve manje Rusa neutralno u odnosu na sirijski sukob. Prije dvije godine, polovina onih koji prate događaje u Siriji nisu podržavali ni sirijsko rukovodstvo, ni opoziciju, a 29 odsto je bilo na strani Asada. Sada je broj neutralnih za 11 odsto manji (39 odsto), a Asada podržava 36 odsto Rusa.

Peskov: Napade koordinišemo sa sirijskim snagama

Rusija koordiniše odabir meta svojih napada na teroriste u Siriji sa oružanim snagama te zemlje, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je podsetio da će Moskva pružati podršku sirijskoj armiji u borbi protiv zabranjene terorističke grupe „Islamske države“ i ostalih terorističkih i ekstremističkih grupa.

On je potvrdio agenciji TASS da postoji lista takvih terorističkih organizacija.

„Te organizacije su veoma poznate. Naravno, mete su identifikovane u koordinaciji sa sirijskim oružanim snagama“, rekao je Peskov.

Na pitanje da li je ruski predsjednik Vladimir Putin zadovoljan kako protiče ova operacija, Peskov je rekao da je o tome još rano govoriti, prenosi Rojters.

Pobunjenici: Nikada nismo vidjeli ovakav stepen razaranja!

Ruski udari na centre islamista u Siriji izazvali su pometnju u njihovim redovima, a svjedoci tvrde da „takav nivo razaranja nisu vidjeli od početka sirijske krize ni tokom vazdušnih udara zapadne alijanse“.

Radi se o sasvim novom nivou devastacije – tvrdi jedan od svjedoka udara u centralnoj provinciji Homs.

„Zadnjih pet godina izloženi smo raznim vrstama oružja, ali ovo što se dogodilo tokom ruskih udara je nešto apsolutno najžešće što je ikada pogodilo ovaj prostor“, tvrdi svjedok, a prenose sve vodeće agencije.

Izvori sirijskih pobunjenika, uključujući i njihovo vođstvo koje se nalazi u Turskoj, tvrde da su u napadu ubijeni „samo civili“, ali ni američka strana, koja ih podržava, nije to mogla da potvrdi ili da dokumentuje.

Mediji citiraju izjavu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da Rusija nije obećala da će udariti samo na položaje takozvane „islamske države“, već na sve teroriste, te da Moskva u tom pogledu „neće vršiti nikakvu diskriminaciju“, odnosno neće poštediti jedne na račun drugih.

Istovremeno, telefon na liniji američki državni sekretar Keri i ruski kolega Lavrov „stalno je zauzet“ od kako su Rusi počeli udare u Siriji.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se