1.4 C
Zvornik
23. април 2024.

Univerzitet Crne Gore zabranio profesorima rad u Foči

Savez studenata Bogoslovskog fakulteta u Foči kritikovao je odluku Univerziteta Crne Gore da profesorima Filozofskog fakulteta iz Nikšića Jelici Stojanović i Dragu Peroviću zabrani da rade kao gostujući nastavnici na ovom fakultetu.

Studenti kažu da je riječ o diskriminaciji i da su njihovi profesori kažnjeni samo zato što predaju na fakultetu Srpske pravoslavne crkve.

Predstavnik studenata Bogoslovskog fakulteta u Studentskom parlamentu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Predrag Gatarić rekao je na konferenciji za novinare u Foči da na Univerzitetu Crne Gore postoje 103 radne dozvole da profesori smiju predavati u Srbiji i BiH i upitao zašto baš dvoje profesora Bogoslovskog fakulteta ne smiju predavati.

On je dodao da su profesor crkveno-slovenskog jezika Jelica Stojanović i profesor filozofije Drago Perović predavali generacijama fočanskih teologa, a da im je prije desetak dana to onemogućeno.

Gatarić navodi da su zabranu rada u drugim državama dobila i tri crnogorska profesora koja su predavala na fakultetima u Banjaluci, Tuzli i Novom Sadu, a koji su javno kritikovali vlast u Crnoj Gori.

Predsjednik Saveza studenata Bogoslovskog fakulteta u Foči Jovan Bašević kaže da postoje i najave da će Univerzitet Crne Gore zabraniti crnogorskim studentima da studiraju u BiH.

„Da li bio iz Crne Gore, BiH ili bilo koje druge države svaki student mora da ima pravo da studira tamo gdje želi. Najveći problem bio bi na fakultetima u Foči, jer oni od svih fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu imaju najveći broj studenata iz Crne Gore“, rekao je Bašević.

On je dodao da još ne postoje zvanične najave ovakvog vida zabrane, ali da je iz rektorata Univerziteta Crne Gore nagoviještena takva mogućnost.

„Ne možemo o tome pričati kao o činjenici, nego kao o mogućnosti, ali mislim da ne treba da se dozvoli ni mogućnost“, istakao je Bašević.

Studenti su najavili da će, zajedno sa kolegama sa Medicinskog fakulteta u Foči, zatražiti održavanje sjednice Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu na kojoj bi bilo riječi o ovim temama, te da očekuju podršku rektora Radislava Grujića.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se