15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Ukrajinsko tužilaštvo: Rusija nije bila umješana u oružane sukobe na Majdanu

Glavno tužilaštvo Ukrajine ne raspolaže dokazima da je Rusija bila umješana u primjenu oružane sile prema aktivistima u centru Kijeva za vrijeme protesta u februaru 2014. godine, izjavio je glavni tužilac Viktor Šokin.

On je rekao da je svojevremeno bivši načelnik Službe bezbjednosti Ukrajine (SBU) Valentin Nalivajčenko tvrdio da je jedan ruski činovnik te zime 2014. godine bio prisutan u Kijevu i davao naređenja vojnicima da pucaju po aktivistima.

„Zamolio sam Najvaličenkog da mi preda dokaze, ili makar dokumente, koji bi potvrdili da se to zaista dogodilo, međutim, on mi još uvjek ništa nije dao. Zbog toga Tužilaštvo ne raspolaže dokazima da iza tih događaja na Majdanu ima ruskih tragova“, rekao je Šokin.

Glavni tužilac je dodao da na osnovu dokaza kojima trenutno raspolaže Tužilaštvo ne može da optuži rusku stranu.

„Ne zato što to ne želimo ili ne možemo da dokažemo, već zato što za to jednostavno ne postoje dokazi. Samim tim ne postoji osnov da o tome danas razgovaramo“, zaključio je Šokin.

Na glavnom kijevskom trgu, poznatijem kao Majdan, protesti su počeli nakon što je tadašnja vlast odbila da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU. Ubrzo nakon toga Majdan je postao epicentar sukoba ukrajinske vojske i radikalnih aktivista.

(Sputnik)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se