14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

U Srpskoj ove godine u saobraćaju poginulo 117 osoba

BIJELJINA – Za devet mjeseci ove godine na putevima Republike Srpske poginulo je 117 lica, što je 30 odsto više nego prošle godine kada je u saobraćajnim nezgodama stradalo 90 lica, izjavio je danas direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović.

Na seminaru za veću bezbjednost saobraćaja, koji je održan u Bijeljini, on je rekao da su kritične tačke poznate u svakoj lokalnoj zajednici, a na ovom području to su dionice puta Šepak – Janja, Janja – Bijeljina i pravac od Zvornika prema Kalesiji.

Radović je istakao da situaciju otežava novina iz Zakona o prekršajima, koji se primjenjuje od kraja prošle godine, a kojom se vozačima koji prihvate kaznu i plate je u roku od osam dana, ta kazna prepolovi.

Prema njegovim riječima, ta mjera daje loše efekte jer minimalna kazna nema funkciju odvraćanja.

[quote bgcolor=“#dbdbdb“ arrow=“yes“ align=“right“]Kazna za nekorištenje pojasa 15 KM, a za vozača sa alkoholom u krvi 25 KM[/quote]

„Mi smo i do sada imali kazne koje su najniže u regionu, a sada smo došli u situaciju da je kazna za nekorištenje pojasa 15 KM, a za vozača sa alkoholom u krvi 25 KM“, naveo je Radović.

On je ukazao da su u zemljama regiona kazne za ove prekršaje višestruko veće i da se progresivno povećavaju, navodeći primjer Srbije gdje se vozaču sa preko dva promila alkohola u krvi obavezno izriče kazna od 15 dana zatvora.

„Samo ove godine uputili smo tri inicijative nadležnom Ministarstvu komunikacija i transporta BiH da se što hitnije donese efikasniji zakon i da se ove kazne izjednače sa kaznama u zemljama regiona“, rekao je Radović.

Prema njegovim riječima, treći ciklus radionica čiji je cilj povećanje bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj usmjeren je na jačanje kapaciteta i saradnje među različitim subjektima koji mogu da doprinesu povećanju bezbjednosti na putevima.

Jedna od tema je baza podataka o saobraćajnim nezgodama i upotreba te baze za mapiranje nezgoda i u lokalnim zajednicama, kako bi se lokalno planovi i akcije usmjerene na povećanje bezbjednosti na putevima zasnivale na kvalitetnim podacima i nauci.

Profesor za bezbjednost saobraćaja sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Krsto Lipovac, koji je stručni rukovodilac seminara, rekao je novinarima da baza podataka o saobraćajnim nezgodama treba da bude osnov za rad svih lokalnih savjeta za bezbjednost saobraćaja.

Prema njegovim riječima, seminar u koji su uključeni policija i lokalni službenici za bezbjednost saobraćaja omogućava njihovu veću osposobljenost da kvalitetnije rade i da svoj rad temelje na činjenicama.

Organizatori današnje radionice o temi „Analiza podataka o saobraćajnim nezgodama i njihov značaj za upravljanje bezbjednošću saobraćaja“ jesu Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i Agencija za bezbjednost saobraćaja, u saradnji sa UNDP-om.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se