13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

U ruskim vazdušnim napadima ubijen vođa pobunjenika

U ruskim vazdušnim napadima u Siriji ubijeno je 45 ljudi, uključujući i komandanta pobunjeničkih snaga u pokrajini Latakija, koja je pod kontrolom pobunjenika, saopštio je danas direktor Opservatorije za ljudska prava sa sjedištem u Londonu Rami Abdulrahman.

Vazdušni udari izvedeni su u oblasti Jabal al Akrad u pokrajini Latakiji.

„Poginuli komandant pobunjenika je bio načelnik štaba Prve primorske divizije, pobunjeničke frakcije koja se bori pod zastavom ‘Slobodne sirijske armije“, naveo je Abdurahman.

Sirijska vojska nastavlja ofanzivu u predgrađu Damaska

Sirijska vojska nastavlja ofanzivu u predgrađu Damaska Džobare, koja se već nekoliko godina nalazi pod kontrolom islamista.

Džobar — jedno od predgrađa Damaska. Prije rata, ovde je živjelo 300.000 ljudi, međutim od tada je najveći broj stanovnika otišao, neki od njih su stigli u Evropu kao izbjeglice.

Žestoke borbe se vode bukvalno za svaku kuću — militanti su stvorili žarišta praktično u svim zgradama ovog rejona. Osim toga, mnogi od njih su povezani tajnim podzemnim prolazima koje su militanti prokopali što im omogućava da se iznenada povuku iz okružene zgrade i da se iznenada pojavljuju iza leđa vojnika.

Nekada je Džobar bilo malo evropsko naselje. Vremenom se selo razvilo i postalo pravi gradski rejon, na dva kilometra od zidina starog grada Damaska. Prije tri godine ovde su počeli sukobi militanata i sirijske vojske. Teroristi su zauzeli rejon, porušili staru sinagogu koju je, po predanju, izgradio starozavjetni prorok Jelisej nad pećinom u kojoj se krio od progona prorok Ilija.

Sada rejon kontrolišu teroriste Nusra fronta (sirijsko krilo Al Kaide). Oni su često odatle granatirali susjedne rejone Damaska, na primjer, 21. septembra dvije granate su pale u dvorište ruske ambasade.

U okviru ofanzive sirijske vojske koju su omogućili vazdušna podrška ruske vojne avijacije, vojska i sirijske snage samoodbrane su pokrenule ofanzivu u Džobaru.

Akcija se izvodi ovako: u početku artiljerija sirijske vojske iz centra grada počinje da granatira pozicije militanata u Džobaru. Tamo skoro da nema civila i zato praktično nema rizika da pogine neko od civila. Zatim na liniju fronta uzlaze tenkovi T-62 koji takođe gađaju pozicije militanata. Zatim uz podršku oklopnih vozila BMP-1 u napad ide sirijska pješadija, naoružana kalašnjikovima, mitraljezima i bacačima granata. Oni pokušavaju da uguše žarišta militanata i zauzmu krovove visokih zgrada.

„Prema našim podacima u Džobaru se nalazi oko 5,5 hiljada militanata. Oni se žestoko bore“, rekao je jedan oficir, koji komanduje operacijom.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se