20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Turske avione F-16 na nišanu držao nepoznati MIG-29

Turske avione F-16 juče je uznemirio jedan neidentifikovani avion MIG-29 i držao ih na nišanu, nakon što su ruski borbeni avioni ovog vikenda narušili turski vazdušni prostor, saopštila je danas turska vojska.

U saopštenju se navodi da je avion MIG-29, iz za sada nepoznate zemlje, četiri minuta i 30 sekundi ometao osam turskih aviona F-16 dok su nadgledali tursko-sirijsku granicu tako što ih je držao na nišanu, odnosno sa uključenim radarom koji daje mogućnost da rakete automatski prate ciljani avion, odnosno metu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas Rusiju da ćej mnogo izgubiti ukoliko uništi prijateljstvo sa Ankarom i dodao da Turska neće ostati strpljiva kada je u pitanju rusko narušavanje vazdušnog prostora njegove zemlje.

„Bilo kakav napad na Tursku znači i napad na NATO“, rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu sa belgijskim premijerom, prenio je Rojters.

Vlada Rusije saopštila je danas da će ispitati tvrdnje Ankare da je jedan od ruskih vojnih aviona angažovanih u Siriji narušio vazdušni prostor Turske drugi put.

Turska je sinoć saopštila da je ruski vojni avion u nedelju povrijedio njen vazdušni prostor, što je drugi incident te vrste u poslednja tri dana, nakon čega je Ankara ponovo pozvala ruskog ambasadora na razgovor.

Turska je pozvala Rusiju da izbjegne ponavljanje takve povrede njenog vazdušnog prostora i poručila da će Moskvu „smatrati odgovornom za bilo kakav neželjeni incident koji može da se dogodi“.

Rusija je prošle nedelje pokrenula vazdušne napade protiv Islamske države (IS) u Siriji.

Rusko Ministarstvo odbrane je objavilo da je avion na samo nekoliko sekundi ušao u turski vazdušni prostor zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se