8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Turska i Katar ubacuju komandante „Islamske države“

Turska i Katar, avionima preko sarajevskog aerodroma, u BiH ubacuju vojnike i komandante „Islamske države“, upozorio je stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

„Vojnike i komandante pojedinih formacija ‘Islamske države’ Turska avionima, sa lažnim sirijskim i kuvajtskim pasošima i drugim dokumentima, preko aerodroma u Sarajevu ubacuje u BiH kao lažne turiste“, tvrdi Galijašević.

Galijašević je izjavio Srni da je Služba za poslove sa strancima BiH „tu samo da obezbijedi ‘hotelske vaučere’ i da toj vojsci ekstremista pod izmišljenim identitetima pomogne da organizuju napad na mir i ustavni poredak BiH, ali i stabilnost cijele Evrope“.

On je napomenuo da, dok turska spašava jedinice „Islamske države“ i njihove komandante, Saudijska Arabija istovremeno užurbano spašava jedinice fronta „Al Nusra“ od napada vojnih snaga Bašara al Asada i moćne ruske avijacije, prebacujući ih avionima u Jemen da tamo nastave rat sa proiranskim šiitima i pomognu na kopnu saudijsku vazdušnu kampanju u ovoj zemlji.

Galijašević je istakao da su ti radikalni islamisti brutalna geopolitička pješadija Engleske i SAD, koje je ih zbog toga podržavaju medijski, institucionalno, obavještajno, a ponekad i vojno.

„Engleska nikada nije brinula o Balkanu, ali ga je koristila i žrtvovala kad god je imala priliku. Zajedno sa američkom vladom žele da odgovore na ruske uspjehe u Siriji brzom i značajnom pobjedom u ruskoj geopolitičkoj sferi, a to znači na Balkanu“, upozorava Galijašević.

On je dodao da gomilanje NATO trupa i ratno-huškačkih političara, izrazito antisrpski orijentisanih, kao i ubrzana homogenizacija političkih stranaka jednog naroda u BiH, uz podijeljenu Republiku Srpsku na patriote i domaće izdajnike, jasno pokazuju stari obrazac i novo kažnjavanje srpskog naroda i Republike Srpske.

„Ubacivanje ratnika džihada, instruktora i komandanata ‘Islamske države’ u BiH opravdava zabrinutost premijera Srbije Aleksandra Vučića, a institucije obavezuje na maksimalan oprez i odlučan odgovor na izazove“, istakao je Galijašević.

Galijašević je apelovao na bezbjednosne i političke strukture u BiH da dobro razmisle, organizuju se i djeluju, nakon ozbiljnog i dobronamjernog upozorenja premijera Srbije o aktivnostima pojedinih država na destabilizaciji zemalja zapadnog Balkana.

„Pojam ‘destabilizacija’ na našem jeziku uvijek znači etnički i vjerski sukob, koji uglavnom nije incident – nego rat“, upozorava Galijašević.

Galijašević navodi da u toj destabilizaciji učestvuje Bakir Izetbegović sa svojim paraobavještajnim strukturama, uz „prećutnu saglasnost domaćih izdajnika iz Banjaluke“.

„Od Bakira Izetbegovića, glavnog oslonca svih svjetskih islamističkih grupa u BiH, ne može se ništa drugo ni očekivati, ali oni koji tvrde da predstavljaju Srpsku u Sarajevu moraju se probuditi iz svojih udobnih fotelja, prestati sa dnevno-političkim obračunima, shvatiti realnu opasnost i djelovati u interesu naroda kojeg predstavljaju, ali i cijele BiH“, poručio je Galijašević.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se