9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Tri glavna obroka redovno ima 42 odsto stanovništva

Više od polovine odraslog stanovništva u Republici Srpskoj konzumira voće najmanje jednom dnevno, a 61 odsto njih povrće

U Republici Srpskoj tri glavna obroka redovno ima 42 odsto odraslog stanovništva, i to žene u znatno manjem procentu u odnosu na muškarce, navodi viši stručni saradnik za javno zdravstvo u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske Irena Špegar Drobac.

Ona kaže da tri četvrtine stanovništva redovno doručkuje, a bar jednu šolju mlijeka i mliječnih proizvoda svakodnevno konzumira oko 41 odsto
odraslog stanovništva, i to žene češće nego muškarci.

Irena Špegar Drobac, povodom Svjetskog dana hrane, navodi da više od polovine odraslog stanovništva u Republici Srpskoj konzumira voće najmanje jednom dnevno, a povrće 61 odsto.

„Istraživanje zdravlja pokazuje da svaki peti stanovnik Srpske nikada ne razmišlja o zdravlju prilikom izbora načina ishrane. Stanovnici sa nižim stepenom obrazovanja i iz ruralnih područja poklanjaju manje pažnje zdravlju prilikom izbora hrane“, ističe ona za Srnu.

Ministarstvo ima niz dokumenata usmjerenih na unapređenje zdravlja i ishrane, poput Politike unapređenja zdravlja stanovništva Republike Srpske do 2020. godine, Politike unapređenja ranog rasta i razvoja djece, Politike unapređenja ishrane djece do pet godina života, te Smjernice za ishranu dojenčadi i djece predškolskog i školskog uzrasta.

Specijalista higijene i zdravstvene ekologije u Institutu za javno zdravstvo Srpske Dragana Stojisavljević navodi da je nutritivna vrijednost obroka, koja je analizirana u pet predškolskih ustanova na pet geografskih područja Srpske – Banjaluka, Istočno Sarajevo, Foča, Trebinje i Doboj – gotovo identična.

Uočena su odstupanja u vidu smanjenog učešća proteina u dnevnoj ishrani djece u predškolskoj ustanovi…

Stojisavljevićeva podsjeća da su ove godine, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvom prosvjete i kulture, kao i Kancelarijom Unicefa, sačinjeni standardi i normativi za ishranu djece u predškolskim ustanovama sa primjerom jelovnika prema sezonama, koji su usklađeni sa energetskim i nutritivnim potrebama djece tog uzrasta.

Specijalista higijene i zdravstvene ekologije Vesna Petković navodi da se o kvalitetu hrane u Srpskoj može govoriti sa aspekta uzoraka dostavljenih na laboratorijske analize, odnosno, na osnovu zvaničnih izvještaja o zdravstvenoj ispravnosti hrane, koji uključuju i kvalitet hrane kao segment zdravstvene ispravnosti.

„Na osnovu izvještaja za prva tri kvartala 2015. godine, a u odnosu na ukupan broj dostavljenih uzoraka, rezultati dosadašnjih ispitivanja uzoraka na kvalitet i zdravstvenu ispravnost jesu u granicama dozvoljenog koji iznosi pet do 10 odsto na godišnjem nivou“, precizira Petkovićeva.

Direktor Područne privredne komore Istočno Sarajevo Vinka Mićić podsjeća na projekat „Naše je bolje“, koji Privredna komora Republike Srpske realizuje već šestu godinu zaredom, s ciljem podizanja svijesti javnosti o značaju kupovine domaćih proizvoda.

„Domaći proizvodi su uglavnom kvalitetni i vodi se računa o proizvodnji, posebno kada je riječ o hrani“, rekla je Mićićeva Srni i napomenula da koriste svaku priliku da promovišu domaće proizvode, poput nastupa na sajmovima i internet prezentacije.

Svjetski dan hrane obilježava se 16. oktobra, a utemeljile su ga 1979. godine zemlje članice Organizacije za hranu i poljoprivredu.

Priredila: Jelena SAVIĆ (SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se