4.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Tegeltija: Vlada poštuje skupštinske odluke o zaduženjima

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da se povlačenje bilo kakvih finansijskih sredstava neće kretati izvan odluka koje je donijela ili bi trebalo da donese Narodna skupština Republike Srpske.

„Vlada Srpske neće kršiti bilo koju odluku Narodne skupštine, pa ni odluke o kreditnim zaduženjima“, rekao je Tegeltija.

Odgovarajući na pitanje koje mu je upućeno tokom „Aktuelnog časa“ na današnjoj sedmoj redovnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, Tegeltija je rekao da je on potpisao ugovor o zaduženju Republike Srpske u iznosu od 300 miliona dolara, a na osnovu odluke Vlade Republike Srpske.

On je dodao da Vlada Srpske traži alternativne načine finansiranja zbog neuspjelih razgovora sa MMF-om.

Odgovarajući na pitanje o raspodjeli dodatnih sredstava za domove zdravlja u Srpskoj, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić podsjetio je da je prije dvije godine dogovoreno da Vlada i lokalne zajednice obezbijede dodatna sredstva za funkcionisanje domova zdravlja u Srpskoj.

On je rekao je da se novac uglavnom daje malim domovima zdravlja u rubnim opštinama.

Bogdanić podsjetio da Vlada Srpske, resorno ministarstvo i Fond zdravstvenog osiguranja Srpske čine sve da se obezbijede i dodatna sredstva i kvalitetan kadar, kao i dijagnostika i da se pacijentima kojima je to potrebno obezbijedi takozvana biološka terapija.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite izrazio je nadu da će od naredne godine dodatna sredstva za ove namjene biti obezbijeđena od povećanja akciza na duvan i alkohol.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da postoji mogućnost da od naredne godine bude otvoreno odjeljenja suda u Palama koje je predviđeno posljednjim izmjenama Zakona o sudovima Republike Srpske.

On je dodao da bi odjeljenje suda trebalo da bude otvoreno na Pravnom fakultetu u Palama, prvenstveno zbog interesa građana i studenata.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se