-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Svet zanemeo pred ruinama srpskih crkava

Dozvoliti vlastima u Prištini da „čuvaju” srpsku kulturnu baštinu bilo bi kao da vuku dajete jagnje na čuvanje, glavna je poruka predsjednika Srbije Tomislava Nikolića stranim diplomatama u Beogradu.

Nikolić je juče okupio oko 80 diplomata koji su ostali njemi na sedmominutni dokumentarni film o pogromu 17. marta 2004. na Kosovu kada su u južnoj srpskoj pokrajini uništavane neke od najvećih srpskih svetinja.

Film rađen u produkciji Radio-televizije Srbije počinje scenama u kojima pomahnitali Albanci skidaju krstove sa Crkve Sv. Andreja u Podujevu dok razularena masa u dvorištu skandira. Crkva je na kraju zapaljena.

Manastir Sv. Arhangela u Prizrenu prikazan je nakon ataka posle kojeg su ostale samo ruševine i garež, dok je jedan deo filma posvećen spaljenom Hramu Bogorodice Ljeviške u istom gradu. Srušeni i zapaljeni su i Saborni hram Sv. Georgija u Prizrenu, manastir Devič u Srbici, Crkva Sv. Nikole u Prištini. U pogromu toga dana stradalo je 10 Srba.

Obraćajući se stranim diplomatama, Nikolić je naglasio da je Srbija jedina zemlja u Evropi kojoj, pored otimanja dela teritorije, proterivanja građana, nekažnjenog ubijanja i takozvane žetve organa, sada pokušavaju da otmu i kulturnu baštinu pod zaštitom Uneska.

– Napadi na srpsku baštinu od 1999, čiji smo svjedoci svi, bili su napadi na identitet Srba i imaju direktan uticaj na njihov osećaj sigurnosti i prihvaćenosti u lokalnoj sredini – poručio je predsjednik Srbije, i naglasio da je sve to proces mijenjanja istorijskih činjenica u cilju marginalizacije i eliminisanja Srba i Srbije iz istorije KiM.

Kako je rekao stranim diplomatama, prijem Kosova u Unesko predstavljao bi rasadnik budućeg sukoba, kad god to bilo. Predsjednik je ambasadorima u Beogradu rekao da je to problem za region, Evropu i cijeli svijet i da se sada postavlja pitanje ima li pravog puta za odnos Beograda i Prištine.

– Svaki dogovor koji je nametnut ili skrojen da stvara trajno nezadovoljstvo bilo koje strane u stvari i nije dogovor, već rasadnik budućeg sukoba – rekao je Nikolić.

On je naveo i da je Unesko ukazivao na potrebu očuvanja srpske baštine na Kosovu, a povukao je i paralelu sa dešavanjima u Palmiri, gde je Islamska država uništila brojne drevne građevine neprocenjive vrednosti, piše Blic.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se